Opiniatimisoarei.ro informeaza : Bancile scot la licitatie casele si apartamentele rau-platnicilor! Piata de colectare a creantelor din Romania este de peste 50 de milioane de euro

TIMISOARA. Pe fondul crizei economice si a lipsei de lichiditati, bancile din Romania se confrunta, de la luna la luna, cu o crestere a volumului de restante la credite, doar in judetul Timis acestea ajungand, conform statisticilor BNR pe luna octombrie, la aproape 900 milioane de lei.
Mai exact, la o valoarea creditelor in lei de 2,618 miliarde de lei, din care 1,6 miliarde de lei apartin agentilor economici si 1,014 populatiei, valoarea restantelor se apropie de 330 milioane de lei. Aceasta situatie critica pentru unele banci din Timis, care-si vad bulversate provizioanele scriptice, se mentine si la categoria creditelor in valuta. La un volum al creditelor de 5,78 miliarde de lei, contravaloarea in euro sau alte valute europene, valoarea restantelor a ajuns la 542,4 milioane de lei, adica peste 100 milioane de euro.
In aceste conditii, in tentativa de a-si recupera banii imprumutati, tot mai multe institutii financiar-bancare au trecut la valorificarea ipotecilor, in special bunuri imobiliare, prin executare silita. "Aceste proprietati se vand destul de greu, pentru ca banca are interesul sa-si recupereze atat creditul initial, cat si dobanzile. Spre exemplu, la un credit de 30.000 de euro, girat cu un apartament, soldul final poate sa ajunga si la 45.000 de euro din cauza dobanzilor mari, care se regenereaza, si a penalitatilor de intarziere la plata ratelor. Tocmai din aceasta cauza, proprietatile imobiliare se vand greu, unele chiar si dupa 8-10 licitatii publice. In cazul bancilor, la a doua licitatie nu se scade pretul initial la 75%, cum se intampla in cazul proprietatilor scoase la vanzare in circuitul civil, ci se continua cu pretul initial pana se primeste acordul centralei pentru reducerea pretului. In perioada cat am lucrat eu acolo se vindeau 3-4 proprietati pe an, desi numarul apartamentelor sau al altor bunuri imobiliare scoase la licitatie publica era destul de mare", ne spune Iulia Flore, fost executor bancar la BRD Timisoara.
Valoarea pietei de colectare a creantelor, 230 milioane de lei
Pe de alta parte, sunt si banci care au adoptat o prudenta de conjunctura in acordarea creditelor si, in prezent, nu au probleme cu recuperarea banilor prin intermediul executarilor silite. "Noi nu prea avem rau-platnici pentru ca, de la inceputul crizei, s-au acordat doar credite fara risc. Am fost mai prudenti decat alte banci si, in prezent, nu avem cazuri de executari silite pentru recuperarea banilor. De fapt, si inainte de criza dosarele de credit s-au studiat cu mare atentie si nu s-a ajuns in situatia de a trimite executorii pe teren. Daca s-a executat silit un apartament pe an", ne-a precizat si Carmen-Lacramioara Cirdei, directoarea Sucursalei Alpha Bank Timisoara. In cazul Sucursalei BCR Timis, aceste informatii sunt, oarecum, confidentiale. "Nu va pot ajuta cu aceste date! Exista o divizie speciala de executori la nivelul centralei de la Bucuresti care se ocupa cu recuperarile de creante. Nu stiu cate apartamente sau alte proprietati imobiliare se vand la licitatii publice pentru recuperarea creditelor restante", ne-a lamurit Anca Flueras, directoarea pe parte de retail al BCR Timis. O varianta tot mai adoptata de institutiile bancare din Romania este vanzarea creditelor neperformante catre companiile de recuperat creante. "Piata de colectare de creante din Romania va atinge o valoare de pana la 230 milioane lei (55 de milioane de euro) in acest an, in crestere cu 15% comparativ cu 2010. Pe fondul achizitiilor de portofolii de credite neperformante, in 2012 va ajunge la aproape 300 milioane lei (75 de milioane de euro)", estimeaza Georg Kovacs, directorul general al EOS KSI Romania. Anul trecut, valoarea pietei de colectare a creantelor a fost de aproximativ 200 de milioane de lei.