EvZ.ro informeaza : Cati bani vor lua familiile victimelor lui Huidu?
Raspunsul la intrebarea de mai sus sta, in mare parte, in pixul magistratilor de la Judecatoria Brasov. Premizele sugereaza insa ca nu va fi cazul unei despagubiri-record de sute de mii sau chiar un milion de euro, asa cum au mai existat in Romania.
Valoarea despagubirilor morale in cazul accidentului provocat recent de realizatorul TV Serban Huidu va depinde de sentinta pronuntata de Judecatoria Brasov. Suma va fi influentata mai ales de detaliile tehnice ale accidentului, arata pentru capital.ro avocatul lui Serban Huidu dar si reprezentantii companiei unde realizatorul TV avea polita de asigurare.
Factorul decisiv va fi, cel mai probabil, modalitatea in care Serban Huidu a ajuns pe contrasens: in urma unui derapaj sau in mod voluntar in timpul unei depasiri.
Deocamdata, constatarile procurorilor combina cele doua variante. Potrivit parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, automobilul ar fi derapat in urma neadaptarii vitezei la carosabilul umed. Un alt factor care influenteaza, in general, valoarea despagubirilor morale in cazul unor asemenea accidente este disponibilitatea familiilor de a negocia cu cel care a provocat accidentul si cu compania de asigurari.
Mentionam ca, in cazul in care familiile victimelor vor avea pretentii la despagubiri morale acestea vor fi platite de compania de asigurari unde Serban Huidu avea RCA, in acest caz Astra. Valoarea maxima a despagubirilor morale data prin lege merge pana la 3,5 milioane de euro insa, in practica, sumele platite de companii sunt cu mult mai mici.

Diferit de cazurile extreme

Din aceasta perspectiva, a negocierilor, cazul Huidu pare sa fie diferit de situatiile extreme intalnite pana acum in Romania. Cea mai uzitata comparatie de pana acum a fost cea cu despagubirea de un million de euro platita de o companie de asigurari familiei a doua fetite, una decedata si una ranita grav in urma unui accident rutier din judetul Arges.
Capital a relatat in premiera aceasta situatie si a aflat ca, in acest caz avocatul familiei victimelor( pentru ca nivelul extrem de precar de educatie al membrilor familiei nu le permitea sa poarte o discutie in acest sens) a fost extrem de refractar la propunerile soferului si ale companiei asiguratoare.
In cazul Huidu lucrurile par sa stea cu totul altfel. In primul rand negocierile se poarta direct cu familia victimelor, oameni de o cu totul alta factura decat cei din Arges. In al doilea rand, avocatul lui Serban Huidu lasa de inteles ca discutiile decurg destul de bine si ca " sunt in faza in care asteapta o propunere de la familia victimelor". In al treilea rand, familiile victimelor accidentului provocat de Huidu nu reprezinta un caz social asa cum s-a intamplat in cazul familiei fetitelor decedate in accidentul din judetul Arges(traiau intr-o saracie crunta) si asa cum s-a intamplat, de altfel, in mai toate cazurile de despagubiri record.
Nu in ultimul rand, concluzia trasa de procurori ar putea veni in sprijinul lui Huidu si al asiguratorului din moment ce confirma varianta unui derapaj, fie el si prin neadaptarea vitezei la carosabilul umed.

Precedent in Brasov

Tribunalul si, mai apoi, Curtea de Apel Brasov au mai judecat cel putin un caz asemanator cand au acordat familiei victimelor despagubiri periodice lunare de 800 de lei plus daune morale de 1 milion de lei. Speta a fost ceva mai complicata, implicand si personae juridice( angajatorul soferului vinovat) insa in mare este tot un caz de omor din culpa in urma unui accident rutier. Procesul a durat , cu tot recurs, mai bine de trei ani si a fost finalizat in 2006.