Exporturile romanesti de echipamente si servicii industriale destinate sectorului de petrol si gaze au avut, in general, un trend crescator in ultimii ani, conform datelor Institutului National de Statistica (INS). Exporturile se indreapta catre acele regiuni unde cererile de servicii, echipamente si solutii destinate sectorului energetic sunt mari: Orientul Mijlociu si Asia Centrala. Orientul Mijlociu continua sa-si mentina pozitia de lider in regiune datorita investitiilor masive.
Per ansamblu, estimarile INS pentru inceputul acestui an indicau o crestere semnificativa a exportului, comparativ cu luna ianuarie a anului trecut. Exporturile au crescut cu 47,8% la valori exprimate in euro, ceea ce reprezinta un record de crestere lunara.
Totodata cresterea survine dupa un an 2010 cu rezultate mari la export. Astfel exporturile, la un volum de 37,2 miliarde de euro in 2010, au cunoscut cel mai ridicat nivel de dupa Revolutie, depasind cu peste 3 miliarde de euro vechiul record de crestere din anul 2008, dinaintea crizei economice globale. Se mentine, de asemenea, tendinta de reorientare a exporturilor in tari non UE, acestea detinand o pondere de 28,5% din totalul schimburilor in 2011 fata de 27,8% in 2010. Orientul Mijlociu reprezinta o cota importanta din aceasta categorie.
Iar in ceea ce priveste structura exporturilor, mai mult de o treime din acestea sunt bazate pe o externalizare industriala si pe exporturi de produse finite industriale, acesta devenind grupul principal de produse de export.
Daca in Romania proiectele de explorare si productie a gazelor si petrolului stagneaza, in regiuni precum Orientul Mijlociu si Asia Centrala exista un potential ridicat de constructie si modernizare a unitatilor noi sau existente.
"In tari precum Indonezia si Malaezia, de exemplu, unde am fost expozanti in ultima perioada la targuri de petrol si gaze, exista numeroase facilitati acordate de guvern pentru a incuraja productia, oferind noi drepturi de explorare si tratamente fiscale favorabile investitorilor in energie.
In plus, initiativele urmaresc sa elimine tarifele pentru importul echipamentelor necesare platformelor de prelucrare a petrolului, incurajandu-i astfel pe furnizorii de tehnologii avansate să livreze cat mai multe servicii in aceasta regiune", explică Ion Andronache, presedintele companiei romanesti Syscom 18, unul dintre liderii nationali in sectorul automatizarilor industriale si totodata furnizor de echipamente, servicii si solutii complete pentru proiectele externe de petrol si gaze.
Specialistii estimeaza ca in Asia Pacific cererea pentru petrol si gaze naturale se va dubla in urmatorii zece ani si va creste cu 90% pana in 2030. In ceea ce priveste Orientul Mijlociu, Agentia Internatională pentru Energie (AIE) prognozează că cererea de petrol va creste, de la circa 85 milioane de barili pe zi, cat este in prezent, la 140 milioane de barili, in 2035. Drept urmare activitatile de upstream si downstream vor lua de asemenea amploare pentru a face fata cererilor, ceea ce determina investitii si in echipamentele industriale necesare.
"Ne orientam catre exporturile in tarile asiatice si arabe unde ne concentram pe avantaje competitive precum raportul bun calitate-pret, dezvoltarea si diversificarea serviciilor, oferind o gama completa de solutii de automatizare si sisteme de masura, alaturi de initiative care sa raspunda provocarilor si efectelor crizelor economice si financiare", declara Ion Andronache.