Zilnic, mii de craioveni depun la Fisc cereri pentru eliberarea adeverintei de venit, necesara obtinerii subventiei la caldura. Fiscul sustine ca este cel mai mare numar de solicitari din ultimii ani.
Saracia isi arata coltii si in aceste zile. Ghiseele Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj au fost luate cu asalt de persoanele cu venituri modice sau care nu au nici un venit, care solicita adeverinte speciale, necesare completarii dosarului de obtinere a subventiilor la caldura. Finantistii sustin ca o asemenea avalansa de cereri de adeverinte de venit este cea mai mare din ultimii ani. "In ultimele zile, media de cereri de acest fel depuse este de 2.700-3.000 pe zi. Ca anul acesta, nu au mai fost asa multe. Probabil in urma disponibilizarilor, a somajului sunt multi oameni care nu au venituri si cer subventie la caldura", a spus Viorel Ghencea, sef Birou in cadrul DGFP Dolj.

Oamenii ridica actele peste patru zile

Volumul mare de cereri depuse zilnic i-a determinat pe finantisti sa elibereze efectiv adeverintele de venit abia dupa patru zile. Ieri, cei care depuneau cererea erau programati sa ridice documentul luni. In conditiile date, se depun 3.000 de cereri zilnic, dar se elibereaza doar 1.000-1.200. Finantistii spera sa ajunga la 1.500 pe zi. Viorica Buica, sef serviciu in cadrul DGFP Dolj, a precizat ca prelucrarea datelor dureaza asa de mult din cauza ca acest lucru se face manual: "Eliberam peste 1.000 de adeverinte pe zi, in medie, dar sunt foarte multe solicitari si de aceea chemam oamenii peste trei-patru zile. Aici mai vin si oamenii din judet, deoarece au fost arondate la noi 53 de comune, dupa desfiintarea unei unitati fiscale. Ni se mai blocheaza si serverele de la Bucuresti... Practic, nu avem cum sa prelucram mai repede".

Oamenii asteapta oricat pentru subventie

La ghisee era afluenta mare de solicitanti, oameni nevoiasi, cu venituri modeste. Isi procurau model de cerere tip de la xerox, o completau, dupa care stateau la coada in fata ghiseului de la Fisc, pentru a li se da numar de inregistrare. "Am venit sa iau adeverinta de venit, pentru subventie. M-au chemat luni, dupa ora 8.30, sa ridic adeverinta de venit. In total, pana imi fac dosarul de subventie stau doua saptamani, dar asteptam ca nu avem incotro. Nu am nici un venit, ca altfel nu mai veneam eu pe aici. Sa ne mai scada caldura aia, ca e prea scumpa", a spus Ion Tocea, de 59 de ani, din Craiova. Cererile pentru obtinerea adeverintei de venit se pot descarca si de pe site-ul Ministerului Finantelor, dar nu toti oamenii au acces la internet.