Ziare.com informeaza: Stiglitz: Solutia la recesiunea globala - Cheltuiti, cheltuiti, cheltuiti!
Insanatosirea sectorului financiar este necesara, dar nici pe departe suficienta pentru revenirea economica. Pentru a intelege ce este de facut, trebuie sa intelegem care erau problemele economiei inainte ca aceasta criza sa se declanseze.
Solutia vine direct din diagnostic: cheltuieli guvernamentale sustinute, cu scopul facilitarii restructurarii, promovarea conservarii energiei, reducerea inegalitatii si reformarea sistemului financiar global de o asa maniera incat sa nu se mai creeze o acumulare de rezerve, spune Joseph Stiglitz, premiant Nobel pentru economie, potrivitSlate.
In primul rand, sustine profesorul de economie de la Universitatea Columbia, trebuie spus ca America si lumea au fost victimele propriului succes. Dezvoltarea productivitatii a depasit ca ritm cresterea cererii, ceea ce inseamna ca angajarile in domeniul productiei au incetinit. Forta de munca a trebuit sa se orienteze inspre servicii.
Pentru America si Europa, necesitatea ca forta de munca sa se reorienteze spre altceva decatproductie este marita de faptul ca nu numai ca numarul de locuri de munca in productie este limitat pe plan global, ci o parte tot mai mica din aceste slujbe va fi pe plan local.
Globalizarea a fost unul dintre factorii care au contribuit la a doua problema: cresterea inegalitatii. Transferul veniturilor de la cei care sunt dispusi sa cheltuiasca la cei care nu sunt dispusi micsoreaza cererea agregata. In acelasi mod, cresterea pretului energiei a condus la transferul puterii de cumparare de la SUA si Europa la exportatorii de petrol care, recunoscand volatilitatea preturilor la energie, au economisit mare parte din acesti bani.
Problema finala care a contribuit la slabiciunea cererii globale agregate a fost crearea, de catre statele emergente, de uriase rezerve valutare. Tarile au inteles ca fara rezerve risca sa isi piarda suveranitatea economica. Desi cresterea rezervelor -actualmente, este vorba despre o cifra ce se ridica la 7,6 mii de miliarde in tarile emergente si in curs de dezvoltare - le-a protejat, banii care au mers in aceste rezerve sunt bani care nu au fost cheltuiti.
Cum stam azi in rezolvarea acestor probleme? Tarile care au acumulat aceste rezerve au fost capabile sa depaseasca bine criza, avand deci un motiv in plus sa acumuleze in continuare rezerve.
In mod similar, in vreme ce bancherii si-au recapatat bonusurile generoase, muncitorilor continua sa le scada salariile, adancind diferentele de venit. Mai mult, Statele Unite nu s-au dezbarat de dependenta de petrol. Cum pretul petrolului a depasit iarasi 100 de dolari barilul vara aceasta, banii sunt din nou transferati tarilor exportatoare. Si transformarea structurala a economiilor avansate, necesitata de deplsarea fortei de munca din sectoarele traditionale de productie, are loc foarte lent.
Guvernul are un rol central in finantarea serviciilor pe care le doresc oamenii, cum ar fi educatia si sanatatea. Si educatia si cursurile finantate de guvern, in special, vor juca un rol critic in restaurarea competitivitatii in Europa si Statele Unite. Insa ambele au ales austeritatea financiara, asigurandu-se, astfel, ca tranzitiile economiilor lor vor fi lente.
Reteta pentru bolile economiei globale este cuprinsa, in opinia lui Stiglitz, in diagnostic: cheltuieli guvernamentale masive indreptate spre restructurare, promovarea economisirii energiei, reducerea inegalitatii, reforma sistemului financiar global care sa creeze o alternativa la acumularea de rezerve.