Senatorul Gavril Mirza a sustinut o declaratie politica intitulata: Incompetenta Guvernului Boc alunga investitorii straini
Cu siguranta ati constatat, ca si mine, ca doua sunt subiectele prezente de preferinta in mass media noastra cea de toate zilele.
Seceta si plecarea finlandezilor de la Jucu. Sau plecarea finlandezilor de la Jucu si seceta.
Ambele teme sunt niste realitati de necontestat!
Seceta este un fenomen pe care mai putin l-am putea guverna si a carui impact in viata cetateanului de rand trebuie sa-l recunoasca oricine. Desi n-ar strica sa existe previziuni determinante in aceasta directie!
In ceea ce priveste despartirea de finlandezi, la Jucu, dupa ce n-au avut decat aplauze pentru colaborarea pe care mai ca o dadeau "pe durata nedeterminata" chiar cele mai inalte personalitati ale ierarhiei sociale romanesti au inceput sa ne insulte inteligenta cu afirmatii de genul "eu v-am spus"!
Ce ne-or fi spus oameni buni?
Indraznesc sa afirm ca nu ne-au spus decat ce le-a convenit! Tot vorbesc despre criza care a lovit compania "Nokia" si a obligat-o sa decida masura care va lasa 2200 de concetateni fara locuri de munca si cel putin inca pe atatia, membri de familie, fara minimul necesar traiului de zi cu zi.
Am inteles !
Compatimim cu sinceritate impasul in care a ajuns Nokia fugarita de criza, de Apple, de Samsung. Dar, vorba cea veche zice "mila mi-e de tine, dar de mine mi se rupe inima". Iar investitia de la Jucu n-a fost doar a finlandezilor, ci si a statului roman. El, dragutul, adica statul roman, care nu suntem noi Guvernul cum ar crede unii, ci NOI TOTI, a cheltuit 30 de milioane de euro in schimbul carora Nokia s-a angajat sa investeasca 60 de milioane de euro si sa creeze 15 mii de locuri de munca in 5 ani.
Cred ca imi pot permite sa consider o alocare de 30 de milioane de euro drept o investitie majora care ar fi trebuit securizata prin clauze contractuale ferme! Nu stiu daca investitia romaneasca la Jucu este protejata de astfel de clauze. Contractul este secret. Numai ca, atata timp cat Nokia renunta relativ relaxat la afacerea din Romania, neoferind nici pe departe compensatii ca cele pe care le-a asigurat cand a plecat din Germania, avem tot dreptul sa gandim ca aceste clauze nu exista! Si atunci ramane de vazut daca vorbim despre incompetenta sau despre coruptie? Pentru ca, orice s-ar spune despre finlandezi ca parteneri de afaceri, oricate motivatii mai mult sau mai putin "lucrate" de specialistii in perdele de fum s-ar gasi pentru exodul acestora catre Asia ori catre alte "zari senine", cert este ca ei nu sunt singurii care ne-au lasat privindu-le cu jale in urma!
In toamna anului 2008 producatorul de dulciuri si cafea Kraft Foods reloca in Bulgaria fabrica detinuta in Romania disponibilizand 440 de angajati. In acelasi an, in luna decembrie, compania Colgate-Palmolive isi muta productia din Romania, asa incat alti 118 oameni ramaneau fara locuri de munca.
Probabil bilanturile ce se obisnuiesc la sfarsit de an au oferit guvernului prilejul unor marturisiri care spuneau, citez, "in ultimii trei ani nu mai putin de 17 fabrici au fost inchise si peste 2500 de oameni disponibilizati". Erau nominalizate Nestle, Coca-Cola, Colgate-Palmolive, Friesland sau Bunge si Kraft Foods in ajun de An Nou 2009.
Este clar pentru orice om de bun simt ca acesti investitori n-au venit in Romania pentru telegondolele ori mirii si miresele din vestitul material propagandistic" The Land of Choise" ale celui mai bogat ministru al guvernelor Boc.Toti au venit pentru profit. Sa nu uitam ca Nokia, care a inceput productia in Romania in februarie 2008, a inregistrat in anul 2010 o cifra de afaceri cu cca 60% mai mare ca in anul 2009, inregistrand un profit net de 42 de milioane de euro.
Sigur ca si criza a avut o importanta pondere intre cauzele ce au determinat decizia Nokia. Dar nu putem trece cu vederea mediul fiscal instabil in care compania finlandeza a aflat ca in Romania Codul Fiscal poate fi schimbat la jumatatea anului iar TVA-ul creste peste noapte. Nu putem crede ca violentele eruptii de coruptie, in plina criza si intr-o Romanie ce nu are drept atribut statul de drept, unde Executivul nu respecta deciziile irevocabile ale instantelor, n-au avut nici o influenta in decizia finlandezilor cata vreme nu o companie ci insusi statul ei ne refuza spatiul Schengen.
Asa ca degeaba ne ameninta cineva cu "v-am spus eu voua" de parca este presedinte doar cand i se iau interviuri. Daca atat de bine a fost informat asupra posibilelor plecari ale investitorilor straini din Romania, incat pana si mama Omida s-ar invineti de invidie, nu noua ci supusilor sai din guvern trebuia sa le bata capul Domnia Sa, ferindu-ne de atare napasta.
Ca de seceta nu cred ca ne-ar fi putut feri!
Desi, Dumnezeu sa ma ierte, poate ca niste ploi care ar stinge setea multincercatului pamant romanesc ar duce la vale, acolo unde se duc toate murdariile si pe cea portocalie care ne seaca vietile!