De la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii august, in Dolj au fost depensionate mai multe persoane decat in tot anul 2010. Aflati motivul din GdS.
Fata de anii anteriori, cand apareau pensionari pe caz de boala pe banda rulanta, din 2011 s-a inchis "robinetul" pensionarilor de invaliditate. Anul acesta, a crescut numarul bolnavilor inchipuiti depensionati in Dolj. Comisia de Expertiza Medicala din cadrul Casei Judetene de Pensii (CJP) a depensionat, in primele opt luni ale anului, 546 de persoane din Dolj care aveau pensie de invaliditate. Cifra este mai mare decat depensionarile efectuate pe tot parcursul anului 2010, cand fusesera depensionate 493 de persoane, potrivit datelor furnizate de CJP Dolj, la solicitarea GdS. In functie de afectiuni, pensionarii pe caz de boala sunt supusi revizuirii la anumite intervale de timp. Medicii pot decide mentinerea gradului de invaliditate, trecerea la alt grad sau depensionarea.

A scazut numarul celor pensionati pe caz de boala

Dupa schimbarea legislatiei, s-au innasprit conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana pentru a se pensiona pe caz de boala. Acest fapt a facut ca, pe parcursul anului 2011, foarte putini doljeni sa se mai incadreze in conditiile de pensionare de invaliditate. Potrivit CJP Dolj, de la inceputul anului si pana in prezent au fost inregistrate in Dolj doar 428 de cazuri de pensionare pe caz de boala, pe cand in aceeasi perioada din anul 2010 fusesera inregistrate 876 de astfel de cazuri. Trist este ca unii dintre aceia care au acte in regula, care atesta ca sunt bolnavi, nu indeplinesc conditiile legate de stagiul minim de cotizare sau alte criterii impuse de noua legislatie privind pensionarea de invaliditate. "Aceasta diferenta se explica prin scaderea adresabilitatii persoanelor la nivelul comisiilor din cauza legislatiei in vigoare. Desi au aviz favorabil pentru incadrare in grad de invaliditate, vechimea in munca realizata de solicitant este mai mica decat stagiul de cotizare necesar prevazut de lege, in raport cu varsta", a spus directorul CJP Dolj, Daniel Baciu, in raspunsul transmis GdS. Stagiul de cotizare difera de la o persoana la alta, in functie de varsta, potrivit Legii pensiilor. Probleme apar atunci cand o persoana nu mai are capacitate de munca, adica este bolnava, dar nu are stagiul necesar de cotizare. Nici nu se poate pensiona, nici nu mai poate munci sau, in cel mai fericit caz, omul are voie sa lucreze doar patru ore pe zi.
In luna august, existau in evidentele CJP Dolj 37.093 de pensionari pe caz de boala, dintre care cei mai multi aveau gradele II si III de invaliditate.