Senatorul Alexandru Cordos l-a interpelat pe Emil Boc, Prim Ministru al Guvernului Romaniei. Obiectul interpelarii: Inchiderea fabricii Nokia, Jucu, municipiul Cluj- Napoca

In comunicatul celor de la Nokia referitor la inchiderea fabricii romanesti, se mentioneaza: "Nokia intentioneaza sa inchida capacitatile de productie din Cluj, Romania, pana la sfarsitul anului 2011, intrucat fabricile Nokia de mare volum din Asia asigura beneficii mai mari in privinta proximitatii si eficientei. Revizuirea rolului pe care il au, pe termen lung, operatiunile de productie din Salo, Finlanda, Komarom, Ungaria si Reynosa, Mexic". Din acest comunicat, rezulta faptul ca inchiderea fabricii de la Cluj-Napoca se datoreaza pe langa contextul general si lipsei beneficiilor din proximitatea fabricii si aici ma refer la infrastructura (Autostrada Transilvania, Terminalul Cargo de pe Aeroportul International Cluj-Napoca, etc.).
Conform BNR, investitiile straine directe in primele 7 luni ale acestui an au insumat 1,1 miliarde euro. Aceasta inseamna o scadere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si cu 58% fata de 2009.
Inchiderea Nokia ar putea afecta si exportul Romaniei. Din totalul de 22 de miliarde de euro al exporturilor romanesti, aproape 5% reprezinta telefoanele mobile.
Ceea ce face Nokia este si un efect dar in acelasi timp si o cauza a anuntului agentiei Moody‘s: riscul ca Romania sa intre in incapacitate de plata a crescut de aproape doua ori.
Nokia nu este singurul exemplu:
- Kraft Food a inchis fabrica de la Brasov si s-a mutat in Bulgaria (260 de angajati si-au pierdut locurile de munca);
- Fabrica Coca Cola de la Iasi, s-a inchis si s-a mutat la Chisinau (peste 100 de angati au fost relocati);
- Colgate Palmolive a inchis fabrica de la Brasov si s-a mutat in Polonia (190 de angajati au fost trimisi in somaj).
Ceea ce se intampla la Jucu este exclusiv rezultatul inactiunii Guvernului, care nu a facut nimic pentru a stimula economia, pentru a sustine investiile si a pastra locurile de munca! Austeritatea nu genereaza decat austeritate!
Stimate domnule prim ministru, fata de cele prezentate mai sus, vin si va intreb:
1. Care sunt motivele pentru care investitorii pleaca din Romania?
2 .Care sunt alternativele Guvernului la aceasta situatie?
3. Concret, ce masuri veti lua in cazul Nokia, Jucu, Cluj?