AGERPRES informeaza : Seceta prelungita compromite lucrarile agricole de toamna
Seceta prelungita din vestul tarii le creeaza probleme agricultorilor in ceea ce priveste pregatirea terenului pentru lucrarile de toamna. "Avem probleme in ceea ce priveste pregatirea terenului pentru campania de insamantare aculturilor de toamna. La rapita avem, deja, insamantarile partial compromise. La porumb si la floarea-soarelui lucrurile merg, in general, bine, doar seceta creeaza o stare de disconfort si un dezavantaj pentru pregatirea terenului pentru insamantari", a declarat pentru Agerpres seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Timis, Tiberiu Lelescu. Agricultorii se plang ca pamantul este foarte tare si spun ca insamantarile vor intarzia mult daca nu va ploua in maximum doua saptamani.
In judetul Timis nu a mai plouat aproape deloc din luna iunie, iar agricultorii evalueaza o pierdere de 20-30% la hectar din aceasta cauza. Situatia este similara si in Olt, unde, potrivit purtatorului de cuvant al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Olt, Olga Florica, situatia din agricultura este ingrijoratoare mai ales ca in urmatoarele zile nu sunt asteptate ploi insemnate cantitativ si seceta se va accentua. Ea a precizat ca din cauza lipsei precipitatiilor pe terenurile agricole sunt crapaturi, nu se poate ara, nu se poate discui, nu se pot face insamantari si, chiar daca s-ar putea, semintele nu ar putea germina fara apa si ar sta "ca in sac".
"O mare problema este la rapita, unde din circa 29.000 de hectare ce trebuie insamantate s-a reusit insamantarea pe numai 5.000 de hectare. Perioada optima este luna septembrie insa nici daca se reuseste insamantarea pe toata suprafata si nu ploua nu se rezolva problema pentru ca este nevoie de apa in sol sa germineze semintele si sa poata iesi la suprafata. Pentru grau sunt planificate peste 100.000 de hectare, dar nu s-a reusit deocamdata nici pregatirea terenului deoarece nu se poate ara, pamantul este prea uscat", a explicat Olga Florica. Seceta pare a anula sperantele fermierilor bacauani ca anul 2011 ar fi cel mai bun, poate, din ultimii zece, in agricultura judetului. "Este foarte grav. Nu a plouat in sase saptamani decat 5 litri pe metru patrat, in medie. S-a ajuns la seceta pedologica. La o adancime de 40 de centimetri nu exista apa accesibila plantelor.
A inceput fenomenul invers - pamantul ia apa din plante", a precizat Ioan Chiriac, seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau. Potrivit acestuia, "caldura si lipsa precipitatiilor au parjolit dealurile cu porumb si rapita, dar cel mai mult au de suferit culturile de cartof, care se deshidrateaza, apoi graul, orzul si rapita abia semanate".
Fermierii s-au speriat vazand ca totul se ofileste pe camp si au iesit la cules chiar si culturi pe care de obicei le strangeau in octombrie. Semanatul rapitei este intarziat in judetul Teleorman din cauza lipsei precipitatiilor pe termen lung, terenurile agricole fiind tot mai greu de pregatit cu utilajele din dotarea fermierilor. Desi lucrarea trebuia finalizata, numai aproximativ 33% din circa 50.000 de hectare au primit semintele de rapita. Lipsa ploilor din august si septembrie, in conditiile unor temperaturi ridicate, a determinat si intarzierea araturilor pe celelalte suprafete destinate insamantarilor de toamna.