Romania Libera informeaza: Subventiile pentru cultivarea "buruienilor" energetice, aprobate de senatori
Senatorii au adoptat tacit legea care ofera subventii si de 100.000 de euro agricultorilor care cultiva plante energetice, precum rapita, salcia sau stuful. Astfel de culturi pot inlocui incalzirea cu motorina, gaz sau lemne, reducand considerabil costurile. Propunerea legislativa urmeaza sa fie dezbatuta si votata de deputati.
Senatorii ar fi trebuit sa dea un vot pentru aceasta initiativa legislativa pana pe 28 septembrie. Cum la ultimele sedinte plenul nu s-a putut intruni din lipsa de cvorum, propunerea nu a fost supusa la vot in termenul prevazut, dar se considera adoptata tacit si isi isi urmeaza cursul: dezbaterea si votul deputatilor, care au ultimul cuvant.
Potrivit propunerii legislative, inaintata de deputatii UDMR Antal Istvan si Kelemen Atilla, producatorii agricoli care cultiva plante energetice pe o suprafata de cel putin 2 hectare pot solicita ajutoare financiare nerambursabile de la stat.
Fondurile se acorda inclusiv pentru ingrijirea solului pana la faza de productie. Ajutorul financiar pentru un singur producator se poate ridica si pana la maximum 100.000 de euro, dar nu mai mult de 10.000 de euro pe hectar. De aplicarea legii se va ocupa Ministerul Agriculturii, finantarile se vor face prin Agentia de Plati si Investitii in Agricultura (APIA).
In schimbul acestor sume, beneficiarii programului au si obligatii: trebuie sa incheie lucrarile de plantare la cel mult 12 luni de cand li s-a aprobat finantarea, sa mentina productia de plante energetice timp de cinci ani si sa aiba deja un precontract pe o perioada de cinci ani cu un operator economic pentru valorificarea plantelor cultivate.
In cazul in care nu-si respecta obligatiile, agricultorul va fi pus sa restitutie banii primiti de la stat si i se va interzice sa acceseze acest program pe o perioada pana la 5 ani.
Propunerea legislativa vine in contextul in care pana in 2020 tarile membre UE trebuie sa creasca eficienta energetica, astfel incat 20% din intregul consum sa provina din surse regenerabile. Alte tari europene ofera deja subventii pentru astfel de culturi, de care agricultorii romani se feresc insa.