AGERPRES: Senatorul Gheorghe David: Romania are sansa de a produce plante aromatice si medicinale pentru export

Plantele aromatice si cele medicinale ar putea fi o sansa pentru exportul romanesc, deoarece sunt foarte solicitate, iar cele care provin din flora spontana nu necesita eforturi financiare deosebite, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Gheorghe David, profesor de Tehnologia plantelor de camp la Facultatea de agricultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara, membru al Comisiei pentru agricultura din Senat.
El este de parere ca nu trebuie vandut peste hotare doar produsul prim, ci ar trebui dezvoltata intreaga industrie aferenta pentru a exporta produsul finit - creme, unguente, siropuri.
‘Din pacate, acum Romania nu are prea multe variante pentru export in afara de grau. Dar incercam sa exportam plante aromatice si medicinale. Aici am putea da productii foarte mari la export, deoarece se solicita in cantitati mari, atat dintre cele cultivate, cat si cele din flora spontana‘, a precizat David.
Potrivit acestuia, daca in anii de dinainte de 1990 in Romania se cultivau circa 42 de tipuri de plante aromatice si medicinale, acum numarul lor s-a redus la jumatate.
‘Coriandrul, chimionul, anasonul, anghinarea, musetelul sunt cele mai cerute, dar le avem si pe cele din flora spontana, catina fiind foarte solicitata, mergand pana la fructele de padure - afinele si coacazele, care sunt la mare cautare. Din pacate, sunt prea putin cultivate‘, a explicat senatorul.