Senatorul Sorin Lazar Constantin a sustinut o declaratie politica intitulata: "Agricultura romaneasca. Care agricultura?"

Ani si ani de zile ne-am tot mandrit, spunand cu fiecare ocazie ca Romania este "granarul Europei" si ca tara noastra a fost una productiv agrara, fapt ce a ajutat la dezvoltarea sa.
In ultimii douazeci de ani, aceasta sintagma a devenit doar un subiect de amintire atunci cand vrem si noi sa dovedim ca lucrurile nu stau atat de prost cum par sau cum o spun cei din afara.
In acest moment, din cele 23,8 milioane de ha cat insumeaza teritoriul Romaniei, suprafata agricola reprezinta 61,7%, adica 14,7 milioane de ha suprafata arabila, situandu-se ca suprafata agricola pe locul 7 in Europa, dupa Franta, Spania, Germania, Polonia, Marea Britanie si Italia si pe locul 5 in Europa ca suprafata arabila, dupa Franta, Spania, Germania si Italia.
In ceea ce priveste fondul funciar, acesta este distribuit astfel: terenul arabil ocupa aproximativ 64% din suprafata agricola, 4,8 milioane de ha fiind ocupate de pasuni si fanete, in timp ce viile si fanetele reprezinta in jur de 3%.
Toate aceste statistici primare nu ar trebui sa faca altceva decat sa motiveze in a acorda agriculturii romanesti un loc binemeritat.
Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, Romania avea si are nevoie mai mult ca oricand sa transforme agricultura intr-un domeniu modern, performant, cu adevarat adaptat standardelor europene. Cu atat mai mult cu cat dispune de un potential natural fantastic care ii ofera toate sansele spre performanta si recapatarea renumelui pierdut.
Aproximativ 45% din populatia Romaniei este reprezentata de cea rurala. Mediul rural care intampina in acest moment numeroase probleme are nevoie de o revigorare serioasa ce trebuie realizata concomitent cu modernizarea. Cu totii am vazut si vedem comune si sate ce par pustiite, cu tarani ce merg sa lucreze la oras pentru a-si castiga traiul zilnic. Comune si sate romanesti ce par asemenea asezarilor create artificial in epoca cautatorilor de aur din America.
Este pacat de potentialul pe care il detinem si este pacat, in primul rand, de oamenii care merita mai mult. Dar oare de ce sa ma mai mir cand totul in aceasta tara a fost calcat in picioare, lasat in paragina dupa ce i s-a stors si ultima resursa? Poate, in disperarea strangerilor de voturi, puterea va mai oferi cateva pungi electorale, considerand ca in felul acesta relanseaza si agricultura si, in speta, mediul rural.
Stimati colegi, sansa cea mai mare de relansare a mediului rural romanesc este data in mod evident de agricultura. Statisticile arata ca media persoanelor care lucreaza in domeniul agricol este cu 30% mai mica decat in alte state europene. Un procent care mie, ca reprezentant al Forului legislativ roman, imi da serios de gandit.
Ca atare, este si rolul nostru extrem de important, ca legiuitori, de a ajuta la modernizarea sectorului agricol romanesc.
La noi, la romani, exista o expresie foarte des folosita. Aceea care spune ca leaganul nostru se afla la tara. Tocmai de aceea, partea rurala a Romaniei trebuie ajutata sa beneficieze de dezvoltare, de exploatarea resurselor sale pentru un trai mai bun si pentru ca diferentele majore de cele mai multe ori dintre sate si orase sa dispara.
Dincolo de toate acestea, trebuie sa recunoastem cu maximum de responsabilitate si de curaj ca agricultura romaneasca a palit demult. De aceea, oamenilor politici le revine aceasta datorie. Trebuie sa facem tot posibilul ca cei care lucreaza in acest domeniu, indiferent de nivel, macro sau micro, sa beneficieze de intreg suportul, iar timpurile in care suprafete agricole masive nelucrate sa dispara.