Agerpres informeaza: Seceta afecteaza cultura de rapita
Presedintele Ligii Fermierilor din judetul Tulcea, Ion Balan, a declarat marti pentru AGERPRES ca, in conditiile in care nu a mai plouat de la inceputul lunii trecute, in prezent nu se pot efectua lucrarile agricole din campania de toamna.
"In cateva zile depasim perioada optima de cultivare a rapitei, dar campania de infiintare a culturilor nu se poate desfasura. Anul acesta, in judet am avut 26.000 de hectare de rapita, iar anul viitor cred ca suprafata cu rapita se va reduce la 50%, din cauza ca nu avem conditii pentru semanat", a afirmat Ion Balan.
Un alt motiv pentru care suprafata cu rapita ar putea scadea in judetul Tulcea este pretul cu care se vinde aceasta cultura. "Pretul la rapita este mai mic decat cel al graului, al orzului si nu numai. Productiile sunt mici, iar veniturile realizate de agricultori nu mai sunt cele scontate si cred ca suprafata de rapita se va reduce in continuare", a explicat Balan.
In perioada 2006 - 2010, cultura de rapita a prezentat in judetul Tulcea o evolutie ascendenta a suprafetelor cultivate, ca urmare a pretului bun de valorificare si garantarea preluarii productiei. Primele probleme au fost semnalate in 2010, atunci cand in judet se estima o productie medie de 1.800 - 2.000 de kilograme la hectar, dar s-a obtinut o cantitate medie de 1.113 kilograme la hectar.
In acest an, din cauza secetei din 2010 si a gerului din luna februarie, agricultorii tulceni au obtinut o productie medie de 1.085 kilograme la hectar la o suprafata totala ramasa in cultura de 26.366 de hectare, cu aproape 5.000 de hectare mai mica decat cea infiintata in toamna anului trecut.