Ziarul Financiar informeaza: ANALIZA A THE WALL STREET JOURNAL
Economiile din Europa de Est stau mai bine decat cele occidentale, dar minunea nu va mai tine mult
Cotidianul american The Wall Street Journal face o radiografie a situatiei statelor din Europa de Est, aflate in ultima vreme intr-un con de umbra, ca urmare a turbulentelor economice puternice cu care se confrunta tarile din zona euro. Paradoxal, cu mici exceptii, economiile acestui grup de tari din care face parte si Romania au continuat sa se dezvolte in ultimii patru ani marcati de recesiune si crize financiare.
Totusi, cresterea economica inregistrata de statele est-europene a fost mai degraba eterogena, cu Polonia aflata in varful ierarhiei economiilor performante si cu Romania una dintre codasele clasamentului. Pe de alta parte, economistii avertizeaza ca "miracolul" din Europa de Est nu va mai tine mult deoarece economiile sunt insuficient dezvoltate si nu sunt capabile sa faca fata socurilor cauzate de imbatranirea populatiei, aprecierea francului de pe pietele valutare, inflatia si somajul in crestere si scaderea exporturilor spre tarile dezvoltate.
Totusi, la prima vedere, aceste state, aflate la "periferia Europei", sunt o oaza de vesti bune in cadrul unei economii mondiale hartuite de crize. Per¬formantele economiei poloneze au fost, in particular, spectaculoase. Polonia, cea mai mare tara relativ subdezvoltata din UE, a fost singura din regiune a carei economie nu s-a contractat in perioada 2008 - 2010. Mai mult, in al doilea trimestru al acestui an PIB-ul a crescut cu 4,5% fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Slovacia a obtinut o crestere de 3,5% in trimestrul doi fata de valoarea de acum un an, iar Cehia de 2,4% raportat la aceeasi perioada ca¬re, desi pare dezamagitoare, este peste media zonei euro (de doar 1,6%).
Cele mai bune rezultate le-au inregistrat insa economiile tarilor baltice. In T2 PIB-ul Estoniei a crescut cu 8,4% comparativ cu anul precedent, iar Letonia si Lituania cu 5,7%, respectiv 6,2%. Totusi, nu toate tarile est-europene s-au descurcat bine. Economia Ro¬maniei a crescut cu doar 0,3% in T2 (date ajustate sezonier; neajustat, econo¬mia a crescut cu 1,4%). Evolutia eco¬nomiilor din Ungaria si Bulgaria a fost de asemenea stearsa.
Problemele Germaniei din ultimul timp provoaca insa insomnii poli¬ticienilor din statele est-europene, ale caror economii sunt in continuare dependente de exporturi. In absenta unei piete interne dez¬voltate capabile sa absoarba oferta, multe tari au exportat masiv spre Germania. De exemplu, 26% din exporturile poloneze si 32% din exporturile din Cehia si Slovacia merg in Germania.
Totusi, un avantaj important al statelor est-europene este faptul ca au propria moneda. Cu exceptia Estoniei, Slovaciei si Sloveniei, care au aderat la zona euro, si a Bulgariei, Letoniei si Lituaniei, care au mo¬nedele legate de euro, monedele ce¬orlalte tari au fluctuat liber. Astfel, state precum Romania, Polonia, Cehia sau Ungaria au folosit politica monetara pentru a stabiliza preturile si a preveni aparitia de bule speculative.
Surprinzatoare a fost evolutia tarilor baltice, ale caror exporturi nu se indreapta decat intr-o proportie mica spre Germania (de sub 10%). Explicatia cresterii economice avute de tarile baltice in ultimul an consta in faptul ca isi revin dupa ce in anii precedenti economiile s-au contrac¬tat dramatic, cu rate record de
20-25% (cele mai mari din Europa pentru perioada 2008-2010). Recesiunea a fost cauzata de masurile drastice de austeritate promovate de guverne, de prabusirea burselor in timpul crizei financiare si de deprecierea monedelor nationale in urma evolutiilor negative ale euro.