SIF-urile si Erste au variante la listarea BCR, nedorita de actionarii majoritari de la Erste Bank
Pe 22/23 septembrie, SIF Oltenia va avea Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor (AGOA) pentru a discuta problema listarii BCR la BVB. Fondurile de investitii si brokerii actionari la SIF5 vor listarea BCR pe piata de capital, in timp ce conducerea societatii de investitii financiare a venit si cu alternative: vanzarea partiala a detinerii de 6,12% catre Erste Bank AG, participarea SIF Oltenia la majorarea capitalului social al Erste Bank cu aport in natura reprezentat de detinerea la BCR sau schimb de actiuni BCR cu actiuni Erste Bank.

Care sunt variantele

Dupa cum s-au exprimat reprezentantii bancii austriece, Erste vrea sa evite listarea BCR la bursa. SIF5 a publicat in vederea AGOA acordul semnat de SIF-uri privind amanarea listarii BCR, precum si actul aditional incheiat ulterior. Din cele doua documente reies cateva aspecte interesante. Spre exemplu, SIF-urile isi pot alege consultantul care va intocmi un raport de evaluare a BCR, iar listarea bancii va fi facuta de catre Erste in termen de un an de la indeplinirea conditiilor preliminare stipulate in acord. Erste are drept de preemptiune asupra actiunilor BCR detinute de SIF-uri. Documentele semnate intre cele doua parti stipuleaza ca drepturile si obligatiile asumate inceteaza fie la listarea BCR, fie la implinirea a sase ani de la semnarea contractului, oricare dintre aceste momente survine primul.
SIF-urile controleaza concertat 30,12% din BCR, procent care le permite sa blocheze deciziile strategice ale bancii, precum majorarea capitalului social sau modificarea actului constitutiv.
Diverse surse considera ca BCR valoreaza la momentul actual intre 1,8 si 2,3 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca pachetul detinut de SIF-uri se ridica la maximum 690 de milioane de euro. Depinde de SIF-uri daca vor reusi sa obtina o evaluare mai buna. Ele ar putea pune presiune pe austrieci, avand in vedere ca pe 12 octombrie se implinesc sase ani de la semnarea contractului de privatizare, iar dreptul de preemptiune al Erste expira.