Finantele doljene au declarat inactive fiscal peste 730 de firme, de trei ori mai multe decat in semestrul doi din 2010
Din ce in ce mai multe societati doljene apar pe lista celor inactive fiscal, publicata pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Practic, afacerile firmelor respective sunt blocate, din cauza ca entitatile economice nu mai au cod valid de TVA, adica nu prea mai pot emite facturi in regula. Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj declara peste 730 de firme drept inactive fiscal, adica le taie acestora elanul de a face afaceri. Directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, a precizat ca sunt declarate inactive fiscal in aceasta sesiune (dupa trimestrul I al anului 2011) aproximativ 700 de firme care nu au depus la Fisc, timp de cel putin doua termene consecutive, declaratiile impuse de lege. "Alte 30 de firme sunt declarate inactive ca urmare a faptului ca Inspectia Fiscala a descoperit ca nu activau la sediile sociale declarate, adica aveau sedii sociale fictive", a spus Antonescu, pentru GdS. El a aratat ca numarul mare de firme inactive este generat de faptul ca exista un control mai aspru datorita aparitiei declaratiei unice 112. Acum se vede mult mai repede si mai usor daca o firma nu isi depune doua luni la rand declaratiile, cred finantistii. Astfel ca de doua ori pe an ajung inactive mii de societati, fie din neglijenta lor, fie pentru ca au nereguli clare.

Mii de firme inactive

Potrivit Fiscului, in prezent exista 3.363 de societati doljene declarate inactive fiscal. Daca pentru primul semestru din 2011 urmeaza sa fie scoase "pe tusa" peste 730 de firme, pentru a doua jumatate a anului trecut au fost declarate inactive fiscal de aproape trei ori mai putine societati. Directorul Mihai Antonescu sustine ca pentru semestrul al doilea din 2010, DGFP Dolj declarase drept inactive 250 de firme, pentru nedepunerea declaratiilor la timp si peste 50 de societati - pentru sediu social fictiv. Societatile care devin inactive fiscal pot fi si reactivate daca remediaza disfunctionalitatile pentru care au fost scoase din "lumea afacerilor".
Atentie! Nu puteti deduce TVA

Inainte sa incheiati o afacere este bine sa verificati daca viitorul partener are sau nu cod valid de TVA. Trebuie doar sa intrati pe site-ul ANAF si sa introduceti Codul Unic de Inregistrare (CUI) al firmei cu care doriti sa lucrati. Ce inseamna acest lucru. In primul rand, "astfel de firme sunt date la o parte de la TVA. Nu le este recunoscut TVA-ul", a spus Mihai Antonescu. "Firmele inactive fiscal nu pot sa emita facturi", explica si un expert contabil din Craiova. Aceasta, pentru ca partenerii de afaceri ai unei eventuale astfel de societati nu isi pot deduce taxa pe valoarea adaugata. Platitorii de TVA nu pot risca sa aiba in contabilitate facturi emise de o firma inactiva fiscal, pentru ca acest lucru dauneaza propriilor afaceri.