Ziare.com informeaza : Sub zodia "crizelor gemene", incepe decaderea lumii

Daca primele doua razboaie mondiale s-au dus cu arme si s-au soldat cu milioane de morti, se pare ca lumea a mai avansat fata de acum 70 de ani si prefera acest gen de conflicte duse la nivel economic.
In momentul in care ai ingenuncheat economic un stat, si-i detii o serie de active, atunci poti spune ca ai castigat o batalie.
In prezent, China si SUA au intrat intr-un astfel de razboi si sunt pe cale sa faca victime colaterale - statele slab economice, care sunt dependente de ele. China este cel mai mare detinator strain al datoriei SUA, cu peste 1,16 trilioane de dolari, sau cel putin asa aratau datele publicate de Trezoreria SUA, in luna mai. In plus, se estimeaza ca 2,25 trilioane de dolari, din rezervele straine ale Chinei, care se ridica la 3,2 trilioane, sunt in moneda americana.
Acum, desi America a reusit sa-si majoreze plafonul datoriei publice cu mai putin de 10 ore inainte de termenul limita, aceasta nu a salvat-o de o retrogradare a calificativului, din partea mai multor agentii de rating. Asta pentru ca americanii s-au certat prea mult pentru a aduce o stabilitate economia SUA, timp in care incertitudinile au aparut.
Multi acuza S&P de faptul ca a actionat impotriva Americii, in cel mai inoportun moment, si ca, desi avea tot dreptul sa faca acest lucru, ratingul nu trebuia downgradat tocmai acum. Cu toate acestea, cei de la Standard&Poor‘s nu sunt singurii care au modificat in joc calificativul Americii, acelasi lucru fiind facut de Dagong Global Credit Rating.
A doua criza vine de doua ori mai puternica
Dupa aceasta miscare, a agentiilor de rating, au inceput fluctuatiile mai accentuate ale pietelor, fapt care face economistii sa fie mult mai pesimisti, foarte multi dintre acestia asteptand si pregatindu-se pentru o noua criza, una care loveste pe doua fronturi.
Ca si tornadele gemene, care fac praf tot ce le sta in cale, asa au aparut, acum, pe plan mondial, doua "crize gemene", cea din SUA si cea din Europa, care distrug fiecare economie pusa la pamant de taifunul "Bubble" din 2008. Bursele fragile, ca trestiile in vant la astfel de vesti, au reactionat in consecinta: s-au inclinat dupa vantul pierzaniei, astfel ca daunele inregistrate s-au ridicat la 4 trilioane de dolari, in numai cateva zile.
In cautarea vinovatilor, prindeti orbii si scoateti-le ochii! Deocamdata este nevoie de o redresare a economiilor mari ale lumii, care sa poate trage dupa ele si restul tarilor mai mici, pentru ca fara acestea nu vom avea nici o sansa. G7 a inceput deja o coordonare masiva a acestor economii, pentru a aduce stabilitatea financiara pe fagasul de la care a deraiat cu aproape 3 ani in urma.
Increderea investitorilor se afla in centrul celor doua tornade, iar efectele se vad in piete. Evident ca aceste fenomene economice nu s-ar fi format daca statele in cauza ar fi avut cheltuieli mai mici de sustinut.
Daca vom merge pe o latura mai sociala a acestor probleme, sentimentul de deja-vu va reveni foarte curand cu un gust mai mult decat amar pentru cei care au credite si care, supraindatorati, de abia au putut trece peste cei 2 ani si jumatate de criza mondiala. La fel de bine ne putem gandi si la cei care au joburi, dar care nu sunt tocmai stabile, avand in vedere situatiile financiare fragile ale intitutiilor in care lucreaza.