DeCeNews informeaza: Moare Adevarul a doua oara? (Autor: Val Valcu)
Criza salariilor din trustul lui Dinu Patriciu este un accident, care va fi depasit dupa ce trece vara si incep oamenii sa cheltuie mai mult la Mic.ro, sau anunta inchiderea fabricii de carti si DVD-uri? Gandul a avut un traseu similar: salariile intarziau cu saptamanile, se desfiintau departamente...pana a renuntat Sarbu definitiv la print. Si s-a transformat intr-un tabloid on-line, ale carui pretentii de ziar serios sunt justificate numai de doua-trei editoriale.
In urma cu sase ani, cand era lansat la apa "Crucisatorul presei romanesti", Cristian Tudor Popescu decidea ca "Adevarul a murit". Intr-un fel, avea dreptate: modelul de presa din Romania se schimba, de la ziare detinute de jurnalisti la trusturi ce reuneau televiziuni, posturi radio si reviste. Modelul mediteraneean multipolar, cu cativa mari patroni care au alte afaceri, dar detin si cate un grup media, a invins, la randul sau, modelul corporatist central-european. Internetul a oferit catorva jurnalisti sansa de a porni inca odata proiecte independente, ca in anii 90, dar ziarele lor online sunt la inceput si ramane de vazut cum vor evolua.
Cert este ca ziarul Adevarul nu numai ca n-a dat ochii peste cap, dar a si crescut, cu investitiile lui Patriciu, care l-au plasat pe primul loc in ceea ce priveste numarul de exemplare vandute impreuna cu un cadou. Ce se va intampla pe viitor nu depinde decat de interesul lui Dinu Patriciu. Fara cartea la jumatate de pret, vanzarile merg greu, iar romanii de la bloc nu prea mai au unde inghesui atatea exemplare de colectie. In Vest, publicitatea din presa tiparita bate printul, in Ungaria e jumi-juma, din Romania inspre Est, televiziunea face legea.
Daca Patriciu a vrut sa faca din trustul sau de presa un fel de Petromidia, investind in cota de piata si apoi vanzand aceasta cota unui gigant mondial, momentul a cam fost pierdut (criza, prabusirea tirajelor, investitii straine doar in discursurile lui Boc). Pentru influenta politica/economica trebuie urmarita eficienta investitiilor. E bine sa ai un claxon, la orice masina, dar daca iti consuma mai mult decat motorul, incepi sa-ti faci alte calcule.
Risc, totusi, un pronostic: Adevarul nu va pierde editia printata, dar cheltuielile se vor reduce dramatic in trust. Cei care lucreaza in presa isi amintesc cum au explodat salariile cand a bufnit in mass media sacul cu bani al lui Patriciu. Acum, se strange surubul. Salariatii vor suferi, dar nu vor pleca. Nu au unde se duce.