Capital informeaza: Primarii despre asigurarea obligatorie a locuintei: Nu vom aplica amenzi

De astazi, administratiile locale vor putea aplica amenzi tuturor proprietarilor care nu si-au asigurat locuinta impotriva calamitatilor naturale. Sanctiunile vor ramane insa, cel mai probabil, unele teoretice pentru ca primarii nu vor sa se puna rau cu alegatorii.
Astazi este ultima zi in care proprietarii de locuinte din Romania se mai pot asigura impotriva calamitatilor naturale fara sa riste o amenda de la 100 la 500 de lei. Asta spune legea pentru ca, in practica, cei care ar trebui sa aplice sanctiunile, adica primarii, anunta ca nu vor face in niciun caz acest lucru. Cel mai vocal este chiar presedintele Asociatiei Comunelor, Emil Draghici, cel care reprezinta peste 80% din localitatile rurale din Romania. "Nici nu se pune problema de a se aplica amenzi pentru ca niciun primar nu vrea sa-si puna in cap electoratul. Credeti dumneavoastra ca in 2012, an elecoral va fi vreun primar care sa-si amendeze votantii? Eu nu cred.", spune Draghici. Mai multi primari de localitati, contactati de capital.ro, confirma spusele lui Draghici si invoca, in plus, motive cum ar fi educatia precara a locuitorilor sau gradul ridicat de saracie din localitatile pe care le conduc. Nici Reprezentantii Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor nu fac un scop in sine din aplicarea amenzilor.
"Pana la urma legea este lege iar legea spune ca pot fi aplicate amenzi. Totusi, scopul nostru nu este acela de a aplica sanctiuni ci acela de a determina cetatenii, mai ales pe cei din zona rurala, sa inteleaga ca, in caz de dezastru statul nu le va mai acorda niciun ajutor. De aceea este fundamental ca locuintele sa fie asigurate", arata Marius Bulugea, presedintele PAID.

Propaganda cu ce au la indemana

Unele primarii au delegat 2-3 angajati care au ca sarcina de serviciu popularizarea asigurarilor, altele lipesc afise iar cele mai multe acorda asistenta agentilor trimisi de companiile de asigurari si ofera informatii oamenilor atunci cand trec pe la Primarie cu alte treburi. " Nu cred ca vom aplica amenzi intr-o prima faza, voi propune consiliului local sa mergem pe avertismente primele 6-12 luni. Avem sase oameni care se ocupa cu informarea cetatenilor si probabil aceeasi oameni vor da si avertismentele. Nu putem da amenzi din prima faza pentru ca oamenii sunt saraci", spune Mihai Stepanescu, primarul independent al Resitei, oras cu 25.000 de locuinte. Si la sate se lucreaza cu oameni din primarie. " Am doi oameni pe care ii pun la dispozitia firmelor de asigurari. Facem ce putem pentru a constientiza oamenii. Eu chiar as vrea ca toata lumea sa aiba o asigurare mai ales ca suntem intr-o zona de deal unde alunecarile de teren sunt frecvente. Din pacate insa oamenii sunt saraci si nu ar avea cu ce sa plateasca amenzile.", explica Ion Cristian Radulescu, primarul din Visinesti, comuna Damboviteana cu 2100 de locuitori.
"Pana la urma vom aplica si amenzi daca va fi nevoie insa atunci facem insa toate eforturile pentru a populariza aceste asigurari. Lucram cu oameni din primarie dar si cu agenti ai companiilor de asigurari care ne-au vizitat destul de des in ultima vreme", spune Eugen Balanean, primarul din Jibou, un orasel cu 11.800 de locuitori si 7000 de locuinte din judetul Salaj.

6 milioane de locuinte fara niciun fel de asigurare. Situatie asemanatoare si in 2012

La jumatatea lunii iulie, numarul locuintelor asigurate, obligatoriu sau facultativ impotriva dezastrelor era de sub 2,8 milioane dintr-un total de 8,3 milioane, potrivit datelor oficiale. In acest context, aproximativ 6 milioane de locuinte raman neasigurate iar proprietarii lor buni de plata in cazul unui dezastru. Lucrurile nu vor arata cu mult diferit nici anul viitor. "Daca ritmul de subscriere de 1.500 polite/zi se va mentine si luam in calcul o crestere de 10-15% pana in iulie 2012 se vor incheia cam 900.000 de polite, ceea ce inseamna un grad de cuprindere de circa 10%. In aceste conditii, ne vom adapta la portofoliul existent; nu trebuie sa uitam insa ca in Turcia la 12 ani de la intrarea in vigoare a asigurarii obligatorii a fost atins un grad de cuprindere de 28%", arata Marius Bulugea.

Despre polita obligatorie:

- Acopera trei riscuri: de cutremur, de inundatii si de alunecari de teren
- Valoarea asigurata este de 20.000 de euro pentru cladirile de tip A(cu structura din beton, caramida sau lemn) si 10.000 de euro pentru cele de tip B(structura din chirpici)
- Prima anuala este de 20 de euro pentru cladirile de tip A si 10 euro pentru cele de tip B
- Sunt obligati sa o incheie toate persoanele care pana la data de 5 august nu detin o polita(facultativa sau obligatorie) care sa acopere cele trei riscuri expuse mai sus
- Singurele cladiri neasigurabile prin lege sunt cele cu risc seismic ridicat sau cele construite fara autorizatie
- Doar 13 companii pot vinde polita PAD in conditii de legalitate: Astra Asigurari, ABC Asigurari, Ardaf, Carapatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Platinum, Uniqua