Gheorghe Constantin publica pe blog articolul : Romania, un mort frumos
Ori Jeffrey Franks a innebunit de-a binelea, ori face misto de noi! Pentru că doar un cretin, sau un cinic, poate spune asta: "Semnalul pe care tara dvs il trimite pe piata este unul pozitiv. Romania a facut progrese remarcabile fata de 2009 cand aveati una dintre cele mai slabe economii, iar acum va situati intr-o pozitie mult mai buna decat alte tari din UE." Zau, Franks?
Sa nu ne imbatam cu apa rece! Dupa trei ani cu FMI, Romania este un mort (economic vorbind) frumos. Pe hartie cifrele arata bine. In realitate lucrurile sunt aproape de dezastru. Si nu ma refer la acea parte a economiei care este a marelui capital occidental, care a "integrat-o in globalizare". Aia functioneaza, cata vreme gaseste aici prosti sa-i plateasca de toata jena, cu cateva margele si sclipici. Cum nu mai scot profitul(urias) scontat, se cara unde gasesc alti prosti sa lucreze pe mai putine margele. Vezi cazul Renault, care, pentru modelul Popster, a construit o uzina in Maroc, unde nu sunt nici sindicate, unde nu e nici democratie, si unde Mediterana nu are gropi, in care sa dea trailerul cu masini destinate Occidentului. Iar acelasi Renault isi construieste, dupa ce a cumparat "Lada", o uriasa baza de productie in Rusia. Semn ca usor, usor, au sa plece de la Mioveni.
Ce facem cu economia autohtona, aia care chiar depinde de buna guvernare a politicienilor autohtoni? S-a schimbat aia cu ceva din 2009 incoace? Sunteti prosti? In economia aia e chiu si vai!
Arierate, pierderea pietelor, falimente, somaj, scaderea drastica a salariilor. Bine, unii au prosperat: afacerile de partid si de stat. In rest, Dumnezeu cu mila!
Sectoarele publice de sanatate, de educatie, infrastructurile, Politia, toate sunt la pamant! In acesti trei ani nu s-a investit in mai nimic, in afara de borduri si floricele, terenuri de sport in localitati in care cel mai "tanar" locuitor bate spre 70 de anisori, si multe alte tampenii de acest gen. Construim biserici, si inchidem intreprinderi, scoli si spitale. Ne ducem spre Evul Mediu, in aplauzele FMI, BM si UE!
Cum dracu‘ sa avem o economie performanta, cand aproape toti banii investiti de stat se duc afara, noi nefiind in stare sa mai producem pana si banalul bitum! Medicamente nu, masini si utilaje de transport si de constructii, nu, macarale, nu, tractoare, nu, utilaj agricol, nu, si lista cu ceea ce nu mai producem este lunga.
Nu am inteles nici de ce Romania trebuia sa imprumute 20 de miliarde de euro. Cum nu inteleg de ce trebuie sa avem peste 35 de miliarde de euro in rezerva BNR. Noi ne imprumutam scump, pentru a da bani cu imprumut, ieftin, SUA? Ca alt motiv serios nu exista!
Sigur ca tembelul ala de Franks trebuie sa-si treaca in CV si un succes (desi TOATE actiunile FMI sunt succese, chiar daca lasa in urma lor pamantul parjolit!). Dar sunt prea mari nesimtirea si aroganta acestui dobitoc. Care a sustinut un guvern de rahat, pentru ca acesta a facut tot ce-a spus el, fara sa-i pese de consecinte. Iar Franks a inchis ochii, in schimb, la furaciunile lui Udrea & Co. Apropo: voi l-ati auzit vreodata zicand ceva de combaterea coruptiei?
Sigur, Basescu nu putea sa nu emita si el o basina populista: "o ducem mai bine ca altii!" Care altii, ca din UE pana si bulgarii o duc mai bine! Iar grecii sunt boieri, comparati cu noi!