Machiavelli.ro informeaza: Europarlamentarul Daciana Sarbu cere repartizarea echitabila a subventiilor agricole
Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, a solicitat, in plenul Parlamentului European, o politica agricola comuna echitabila si capabila sa asigure venituri decente pentru agricultori si alimente de calitate, la preturi accesibile, pentru toti cetatenii europeni.
Europarlamentarul PSD, membru a Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare rurala din Parlamentul European a sustinut necesitatea unei politici agricole comune puternice, cu un buget adecvat: "Sunt foarte multe voci critice la adresa mentinerii unei politici agricole comune puternice. Insa as vrea sa atrag atentia asupra faptului ca fermierii muncesc din greu pentru a produce hrana de calitate, dar castiga doar 30% din media veniturilor din UE. Consider ca agricultorii au dreptul la venituri decente, iar acesta este un fundament al legitimitatii politicii agricole comune".
Daciana Sarbu a insistat, in special, asupra discrepantelor mari existente la nivelul fondurilor pentru agricultura si a oferit exemplul Romaniei, dezavantajata de inechitatea actuala: "Este nevoie de mai multa echitate in distribuirea ajutoarelor, atat intre statele membre, cat si intre fermieri. Spre exemplu, un fermier din tara mea, Romania, primeste plati directe, in jur de 100 de euro la hectar, in timp ce pentru fermierii din vechile state membre plata la hectar poate fi de aproape 5 ori mai mare. Sper ca viitoare propunere legislativa sa ofere o solutie pentru acest decalaj nedrept".
In raportul sau, adoptat de Parlamentul European in luna ianuarie, europarlamentarul PSD a solicitat programe de sprijin pentru fermele mici (predominante in Romania), precum si pentru tinerii agricultori, iar ambele recomandari se regasesc in propunerea Comisiei Europene pentru reforma PAC. Eurodeputata Daciana Sarbu a multumit CE pentru includerea lor si a subliniat importanta acestor programe pentru viitorul agriculturii UE.
Daciana Sarbu si-a exprimat speranta ca viitoarea politica agricola comuna va fi mai sustenabila si va contribui mai mult la protejarea mediului, asigurand in acelasi timp alimente de calitate la preturi accesibile pentru cetatenii europeni dar si venituri decente pentru toti agricultorii, indiferent de nationalitate sau tipul de exploatatie.