Ziarul Financiar informeaza : Greii economiei mondiale se intalnesc pentru a opri scumpirea alimentelor
Ministrii agriculturii din marile economii se intalnesc astazi si maine pentru a gasi solutii cu ajutorul carora sa evite o criza a alimentelor si pentru a reduce volatilitatea preturilor alimentelor. Ei ar putea propune crearea unei baze internationale de date cu privire la stocurile de alimente, convenind in acelasi timp reducerea unor bariere comerciale, potrivit The Wall Street Journal.
Ministrii tarilor G20 vor discuta timp de doua zile in Paris pe marginea unei probleme din ce in ce mai grave: cererea de alimente creste intr-un ritm mai alert decat oferta, oferta afectata de socurile meteorologice si interventiile guverna¬mentale.
Organizatia pentru Alimente si Agricultura (FAO) din cadrul ONU anticipeaza ca la nivel mondial productia de alimente va trebui sa fie cu 70% mai mare pana in 2050 pentru a putea hrani intreaga populatie. Totusi, cresterea productiei agricole este asteptata sa incetineasca la 1,7% pe an in deceniul ce se incheie in 2020, comparativ cu un ritm anual de 2,6% inregistrat in deceniul anterior, potrivit ultimelor estimari ale FAO.
Situatia a contribuit la cresterea preturilor si la reducerea stocurilor. Iar in conditiile unor interventii guvernamentale rapide pe piete, cum a fost cazul Rusiei, care a interzis exporturile de cereale anul trecut, pietele alimentelor ar putea asista la majorari continue de preturi.
Indicele preturilor la alimente al FAO a atins un nivel record in februarie, iar organizatia a anticipat recent ca preturile la alimente vor fi in medie cu 30% mai mari in acest deceniu in raport cu cel anterior. Inflatia preturilor la alimente a reprezentat unul dintre factorii declansatori ai turbulentelor din lumea araba din acest an.
Unele imbunatatiri pot fi aduse in ceea ce priveste tehnologiile agri¬cole, spun specialistii.
Dar pentru ca agricultorii sa simta beneficiile cresterii preturilor, speculatiile de pe pietele de derivate pe materii prime trebuie regle¬mentate, sustine Franta.
Totusi, ministrii se vor concentra probabil nu pe o reglementare mai stricta, ci asupra sporirii transparentei de pe pietele fizice prin crearea unei baze de date, sustine Abdolreza Abbasian, economist in cadrul FAO.
Aceasta va fi denumita Agri¬culture Market Information System, sau AMIS, va fi localizata la sediul FAO din Roma si va include date privitoare la stocuri si productie.
Economistii spun insa ca tari cum este China ar putea fi greu de convins sa contribuie cu date care le-ar putea dezvalui strategiile comerciale. Rusia este de asemenea de asteptat sa se opuna propunerilor de reducere a interventiilor guver¬namentale pe pietele de export.