Nivelul ridicat al panzei freatice ingreuneaza procesul de constructie al Centrului Expozitional si de Afaceri din Craiova
Cele trei firme care au castigat licitatia pentru construirea Centrului Multifunctional s-au adunat ieri pe locul fostului Targ Romanesti, pentru a incepe lucrarile. Investitia se ridica la aproape 90 de milioane de lei, iar cladirea care se doreste sa concureze cu Romexpo ar trebui finalizata in doi ani si jumatate. "Avem la dispozitie o luna pentru organizarea de santier, dar vrem sa ne miscam mai repede si sa terminam in doua saptamani, iar la 1 iulie sa avem tot frontul de lucru. Trebuie sa recuperam ca sa nu ne prinda iarna descoperiti. Acest Centru Expozitional si de Afaceri va fi un obiectiv important al orasului si nu vrem sa ne facem de ras", a anuntat Marian Petcu, directorul SC Recon, firma care se va ocupa de partea de constructii.
Lucrarile au demarat ieri cu decopertarea platformei de beton, insa cimentul spart va fi pastrat. "La iarna, cand se va face namol, il vom pune la loc ca sa putem intra cu utilajele", a spus Petcu. "Dupa ce se vor face forajele se va intra la fundatii. Pentru foraje termenul este de 60 de zile, insa noi vrem sa se termine in 30 de zile, pentru a castiga timp. Cota zero, care va fi la 1,20-1,40 metri deasupra solului, vrem sa fie turnata pana la iarna", a adaugat directorul SC Recon.

Probleme cu panza freatica

Socotelile de acasa ale constructorilor nu prea s-au potrivit insa cu cele din targ. Pentru sustinerea constructiei se vor monta 440 de piloni, plus inca patru de proba, insa forarea va fi marea problema, din cauza panzei freatice, care este cu mult mai sus decat se specifica in proiect. "In aceasta zona apa este la doi metri si nu la zece, asa cum s-a spus, deci nu putem sapa dupa cum s-a facut proiectul. Am forat de proba pana la sase metri si s-a surpat nisipul", a precizat Marian Petcu. Acesta sustine ca proiectul este dificil prin amploarea si marimea lui, iar cel mai greu lucru va fi executia si montarea cupolei metalice, care ar trebui pusa in august 2012.
Intre timp, un alt constructor, Romelectro, care se va ocupa cu retelele de utilitati si de energie electrica, are o alta lucrare, devierea cablului de joasa tensiune care traverseaza zona, perioada in care utilizatorii casnici care depind de aceasta sursa de electricitate vor fi conectati la o alta retea. "Acesta este pasul doi al lucrarilor, devierea acelei retele electrice. Ne vom apuca de lucru de saptamana viitoare, dupa ce primim proiectul de la CEZ, partenerul nostru. Peste cinci luni, dupa ce constructia va incepe sa prinda contur, ne vom apuca si de treaba noastra, cea a dotarilor cladirii", a specificat Corneliu Ditescu, directorul sucursalei Craiova a Romelectro.

300 de locuri de munca

Prezent la inceperea lucrarilor, viceprimarul Marinica Dinca a tinut sa arate importanta dezvoltarii mediului de afaceri din Banie, care "duce la crearea de locuri de munca si aduce bani la bugetul local". "Astazi este ziua in care putem spune ca a inceput construirea Centrului Multifunctional, un proiect in valoare de 18 milioane de euro care trebuie terminat in 30 de luni. Cu cat se va intra mai mult in lucrari, cu atat vor fi adusi tot mai multi muncitori si astfel se vor crea aproape 300 de locuri de munca", a precizat Marinica Dinca. Edilul a mai mentionat ca sustinerea mediului de afaceri din Craiova este directia pe care vrea sa mearga primaria, motiv pentru care se va construi, langa Centrul Multifunctional, si un Centru de dezvoltare tehnologica si excelenta in afaceri. "Este bine ca aducem bani la bugetul local si nu de la stat, ci din mediul privat", a spus Dinca.