Romania Libera informeaza: Vanatorii de alimente expirate
Preturile lunii aprilie 2011 pentru romanii ingeniosi: banane 2,89 lei/kg, mere 1,68 lei/kg, ciocolata Heidi cu alune de padure 1,7 lei/100 g, ardei gras 2,49 lei, morcovi 0,99 lei/kg, oua medii 0,22 lei bucata, cascaval pane 17,9 lei/kg, ceafa afumata de porc 15 lei/kg, broccoli 1,99 lei/kg, rosii 2,79 lei/kg, smantana 20% grasime 3,8 lei galetusa de 900 ml, mozzarella 10,6 lei/kg, lapte 1,5 lei litrul. Multi romani, au gasit in ultimii ani, o solutie ingenioasa pentru a contracara cresterea preturilor la alimente. Este vorba despre vanatoarea de produse pe cale sa expire si care pot fi cumparate si la sfert de pret. Ce riscuri pentru sanatate implica totusi acest stil de viata? Alin P. (30 ani), ca-sa-torit si tatal unui copil de 1 an, si-a facut un obicei in a iesi zilnic la vana-toare de alimente chilipir. Tanarul a acceptat sa-l insotim la cumparaturi pentru a ne dovedi ce economii poate face astfel pentru bugetul familiei. Prima vizita am facut-o la un hipermarket din Grozavesti. Este ora 18.00. In timp ce restul cumparatorilor se plimba ganditori in ritm de melc printre rafturi, Alin merge tinta la raioanele unde stie ca se ascund "adevaratele oferte". Azi, la raionul de lactate a gasit Mozarella Delaco la pretul de 5,3 lei, pachetul de 500 g. Fara sa stea pe ganduri pune 4 pachete in cosul de mana si pleaca mai departe. In timp ce se-ndreapta spre casa de marcat socoteste cu voce tare: "4 ori... vine... 10,6 lei kilul, adica 40% din pretul real. E perfect. Nici macar un kilogram de urda nu-ti poti lua cu banii astia, iar eu tocmai am pus mana pe-o delicatesa. Suntem doi adulti in casa, plus fiica noastra care-i un sfert de om. Doua kilograme de branzica ne ajung lejer o saptamana. Nu-i nici o problema ca expira in trei zile. Iti zic asta din experienta. Fiindca e tinuta-n zer, zerul n-o lasa sa se strice nici peste trei saptamani. Ce, crezi ca ciobanii isi pastrau branza in zer cu cronometru-n mana?".