Realizarea Centurii de Sud a Craiovei ar putea debuta chiar de luna aceasta cu prima faza a acestui proiect - exproprierea terenurilor. Firma care se va ocupa de exproprieri va fi desemnata in cateva saptamani la licitatia organizata in acest sens de Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Craiova.
Centura de Sud a Craiovei, care va lega DN 6 (Craiova - Caracal - Alexandria - Bucuresti), DN 55 (Craiova - Bechet) si DN 56 (Craiova - Calafat), va avea o lungime de 9,875 km si o latime de zece m. Drumul va incepe de la iesirea din Carcea, catre Cosoveni, va trece prin spatele satului Preajba, va strapunge DN 55 dupa Semtest, apoi va tine aproape de malul Jiului, urmand sa iasa aproape de podul peste Jiu, catre Podari. Costurile totale ale acestei sosele, cu regim de drum national, sunt evaluate de guvern la 38,7 milioane de euro, inclusiv TVA.
Toate intersectiile Centurii de Sud cu cele trei drumuri nationale vor fi prevazute cu sensuri giratorii. Pe acest traseu vor fi, deci, trei sensuri giratorii, un pod nou si doua pasaje peste calea ferata. "Lucrarea este prevazuta cu un termen de executie de 24 de luni, astfel ca, daca se va termina exproprierea in acest an, in 2013 se va putea circula pe Centura de Sud", a declarat Stefan Stoica, directorul DRDP Craiova.

Exproprieri la pret fix

Pentru realizarea acestui drum, va fi necesara ocuparea unei suprafete de teren de 486.375 ha, care se afla pe raza comunelor Carcea (110.113 mp), Malu Mare (228.946 mp) si Podari (147.316 mp). Din aceasta suprafata totala, 69.329 mp apartin comunelor, urmand sa fie transferate fara plata din administrarea acestora in cea a Companiei Nationale de Drumuri. Pentru restul este nevoie de exproprierea a 406 persoane.
"De realizarea Centurii de Sud se ocupa Compania de Drumuri, iar noua ne-a fost lasata in responsabilitate exproprierea terenurilor. Am incercat sa schitam Centura de Sud in asa fel incat sa nu expropriem case, ci numai terenuri", a mentionat directorul Regionalei de Drumuri.
In privinta preturilor, pana anul trecut evaluatorii trebuia sa tina seama de pretul pietei pentru fiecare dintre terenuri. Dupa aparitia Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, statul acorda despagubiri doar in baza unui pret de referinta, care - cel putin teoretic - elimina speculatiile cu terenuri. Si, totusi, preturile nu sunt deloc mici. Spre exemplu, pentru terenul agricol, statul va plati aproape 15.000 lei/ha, cam de 10 ori cat pretul pietei din multe zone ale judetului.
"Pretul pe mp pentru despagubiri acordat proprietarilor privati, conform expertizei Camerei Notarilor Publici, va fi de 1,48 lei/mp in extravilan si 7,4 lei/mp in intravilan. Valoarea estimata a serviciilor de expropriere (incluzand cadastrul, evaluarea si reprezentarea juridica) este de 900.000 de lei fara TVA", a precizat directorul Stefan Stoica.