Programul"Prima casa" 4: Guvernul a completat normele metodologice de aplicare
Guvernul a aprobat astazi, prin Hotarare, completarea normelor metodologice de implementare a Programului "Prima casa", urmand ca dupa publicarea actului normativ in Monitorul Oficial bancile sa se poata inscrie in noua formula a programului, care partajeaza garantiile de stat in proportie de 50%-50% intre stat si banca, a anuntat premierul Emil Boc, la sfarsitul sedintei de Guvern.
"Prin aprobarea normelor metodologice dam posibilitatea acordarii, in continuare, de garantii in valoare de 1,5 miliarde de euro. Totodata, alti aproximativ 40.000 de beneficiari pot sa intre in cadrul Programului "Prima casa", a declarat seful Executivului.
Primul-ministru a mentionat ca, prin continuarea programului, nivelul dobanzii si conditiile privind avansul pentru achizitionarea locuintei prin acest program raman neschimbate. "Noutatea este ca dublam, practic, numarul beneficiarilor prin partajarea garantiei intre stat si banca", a adaugat premierul Emil Boc.
Potrivit actului normativ, in limita plafonului alocat si utilizat, finantatorii eligibili din cadrul programului pot sa transfere portofoliul de credite catre alti finantatori care indeplinesc criteriile de eligibilitate, cu conditia notificarii cesiunii catre beneficiar si fara a afecta drepturile si obligatiile beneficiarilor din contractele in curs de derulare.
De asemenea, o banca neinscrisa initial in program poate sa devina eligibila daca preia portofoliul de garantii acordat de un finantator eligibil in cadrul programului, cu conditia transmiterii catre FNGCIMM si MFP a unui angajament privind respectarea nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor acordate.
Totodata, au fost reintroduse promisiunile de garantare prin care FNGCIMM isi exprima intentia de a garanta finantarea ce va fi acordata beneficiarilor in cazul constructiei de locuinte si care au valabilitate pe toata perioada de valabilitate a constructiei de locuinte, dar nu mai mult de 18 luni.
In prezent, sunt functionale ambele componente ale Programului "Prima casa", respectiv componenta de achizitie de locuinte de catre persoane fizice (care are in vedere toate tipurile de locuinte, fara exceptie, inclusiv cele care se construiesc de catre dezvoltatorii imobiliari si urmeaza sa fie achizitionate dupa finalizare de catre persoanele fizice eligibile), respectiv componenta de constructie de locuinte, care are in vedere exclusiv acordarea de garantii de stat pentru creditele contractate de persoanele fizice care construiesc locuinte noi - in baza autorizatiilor de construire eliberate dupa data de 22 februarie 2010.
In cadrul programului guvernamental "Prima casa" au fost emise 38.000 de garantii, in valoare totala de 1.545 milioane euro, din plafonul cumulat 2009 -2010 de 1,7 miliarde euro.