Intreprinzatorii care doresc sa puna bazele unei afaceri in mediul rural ar trebui sa se pregateasca pentru accesarea de sprijin financiar de la UE. "Pentru Masura 112 ('Instalarea tinerilor fermieri') urmatoarea sesiune din acest an este intre 1 si 29 iulie, iar pentru Masura 141 ('Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta') se va desfasura intre 1 si 30 iunie", a declarat Laurentiu Ivanovici, directorul executiv al Camerei Agricole Dolj.
Acesta a atras atentia asupra faptului ca ambele masuri beneficiaza in totalitate de sprijin nerambursabil, solicitantii neavand nevoie de cofinantare.
Potrivit legislatiei, prin Masura 112, beneficiarii eligibili pot accesa intre 10.000 si 25.000 de euro, iar prin Masura 141, se acorda sprijin public nerambursabil de 1.500 de euro/an/ferma de subzistenta. Sprijinul se acorda pentru o perioada de cinci ani, unui singur membru al familiei, pentru aceeasi exploatatie agricola.
De la un an la altul, numarul celor care au accesat sprijin financiar prin aceste masuri a crescut semnificativ. "Daca in 2009, la nivelul judetului Dolj, au fost finantate 267 de proiecte, in valoare de 3,5 milioane de euro, in 2010 numarul lor a crescut la 648 de proiecte, in valoare de 6,3 milioane de euro", a adaugat Laurentiu Ivanovici. Si numarul lor ar putea creste, mai ales ca, pana in prezent, pentru primele sesiuni de depunere proiecte, in acest an, exista deja in jur de 300 de solicitari. "Pentru 2011, preconizam ca vor fi finantate peste 750 de proiecte", a adaugat Ivanovici.