Fermierii care nu-si cultiva terenul ar putea beneficia, de anul acesta, de sprijin financiar mai mic decat in anii trecuti. Pana acum, fermierii beneficiau de asa-numitul sprijin pe suprafata, in cuantum de aproximativ 80 de euro/ha pentru tot terenul eligibil pe care-l detineau, indiferent daca-l cultivau sau nu cu ceva, cu conditia sa respecte bunele conditii agricole si de mediu.
"Pana acum, cei care nu cultivau terenul beneficiau de sprijinul pe suprafata daca respectau bunele conditii agricole si de mediu.
In prezent, pentru terenul necultivat sunt luate in calcul doua variante. Una dintre ele este aceea de a da subventia numai pe 10% din suprafetele declarate necultivate. Cea de-a doua este sa se acorde subventia pentru toata suprafata de teren necultivat, dar sa se impuna un impozit diferentiat pe terenul necultivat", a declarat Sergiu Dragancea, directorul executiv al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Dolj. Acesta a explicat ca nu s-a luat inca o decizie in aceasta privinta, dar, in ambele situatii, fermierii trebuie sa respecte bunele conditii agricole si de mediu pe intreaga suprafata de teren detinuta.
In ceea ce priveste fermierii care-si cultiva terenul, acestia vor beneficia in continuare de sprijinul financiar pe suprafata, la care se adauga cel pentru culturi. "Cuantumul acestui sprijin financiar se va hotari doar dupa ce se va stabili suprafata eligibila a Romaniei, adica dupa ce se vor depune cererile si dupa ce se vor face controale", a adaugat Sergiu Dragancea. Din experienta anilor trecuti, exista insa posibilitatea ca valoarea sprijinului sa creasca intre 10 si 15 euro si sa ajunga la 140-150 de euro/ha.
Pana in prezent, la APIA Dolj au fost depuse 27.000 de cereri prin care fermierii solicita sprijin financiar pentru o suprafata de 136.000 de hectare (adica 32% din suprafata anului trecut). Ultima zi a campaniei de primire a cererilor fara penalitati este 16 mai.