In acest episod, vom vedea cum societatea Constructii Montaj (CM1) Craiova, detinuta in proportie de 96,5% de SIF Oltenia, a cumparat un conac boieresc la sugestia oamenilor de la SIF
Pe 7 octombrie 2010, CM1 a achizitionat un teren cu constructii in centrul comunei Ilovat (judetul Mehedinti) - la 34 km nord de Drobeta Turnu Severin, la pretul de 640.000 de lei, contravaloarea a 150.000 de euro. In 2010, SIF Oltenia a incercat sa vanda pachetul majoritar de actiuni de la CM1 - pentru ca societatea de constructii nu mai are contracte, iar activele din patrimoniu (in valoare de 4,3 milioane de lei) devenisera o povara. Cu toate acestea, societatea a cumparat proprietatea din Ilovat fara un raport de evaluare. Vanzatorul proprietatii a fost Gheorghe Birneanu, mandatar al lui Birneanu Cristian Andrei. Ultima data, constructiile au folosit drept camin de batrani, dar pe timpuri aici era un conac boieresc. Birneanu este plecat de cateva luni in Franta. El este cunoscut in regiune ca asociat la postul local Sirius TV, detinut majoritar de consilierul judetean si omul de afaceri Adrian Duicu - presedintele PSD Mehedinti. Administratorul unic al CM 1 este Dan Voiculescu, cel care se ocupa acum de portofoliul SIF Oltenia. El a decis achizitia conacului boieresc de la Ilovat.
"Nu am decis ce vom face acolo. Vom face fie un camin de batrani privat, fie un han. In zona se poate face si o amenajare hidrologica, pentru ca prin spatele arealului trece paraul Cosustea. Facem un studiu de impact si vedem ce se preteaza", a spus Dan Voiculescu. Acesta afirma ca CM1 a facut o afacere cu achizitia de la Ilovat: "Proprietatea a fost evaluata la 980.000 de lei, iar noi am platit 640.000 de lei. Am facut aceasta evaluare cu dl Gheorghe Sollosy".

Mandat pentru 1,3 milioane de lei

Evaluatorul Gheorghe Sollosy sustine ca proprietatea de la Ilovat face banii.
"In ianuarie 2011, am fost sa fac evaluarea, proprietatea fiind deja achizitionata. Pentru evaluare, am folosit metoda costurilor, combinata cu metoda de randament - adica veniturile pe care le poate genera proprietatea. Daca proprietatea este reabilitata si folosita, valoarea este cuprinsa intre 170.000 si 190.000 de euro", a spus Sollosy. Potrivit acestuia, cladirea poate fi folosita ca un camin de batrani. Sollosy a mai lucrat la evaluarea activelor corporale ale SIF Oltenia, precum si la evaluarea unor active apartinand unor societati controlate de SIF. Administratorul Dan Voiculescu ne-a informat ca tranzactia de la Ilovat a fost aprobata de AGA de la CM1. Intr-adevar, pe 18 noiembrie 2010, AGA de la CM i-a imputernicit pe administratorul unic Dan Voiculescu si conducerea executiva a societatii sa efectueze pe o perioada de un an "investitii imobiliare, investitii pe piata de capital si dotari ale societatii in valoare totala de maximum 1,3 milioane de lei".
Totodata, AGA valideaza trei hotarari ale administratorului unic din 6 octombrie 2010 pentru investitii imobiliare, dar hotararea publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a IV-a, nr. 5084/21 decembrie 2010 nu face nici o referire la proprietatea din Ilovat sau la raportul de evaluare al acesteia. Convocarea AGA din 18/19 noiembrie a fost facuta pe 15 octombrie 2010, dar punctele privind investitiile imobiliare au fost introduse pe ordinea de zi mai tarziu, pe 2 noiembrie 2010.

Bucur a cedat

Directorul executiv al CM1, George Bucur, nu a fost foarte incantat sa discute despre achizitia conacului din Ilovat. Bucur ne-a informat ca, pe 4 aprilie, si-a dat demisia din functie si nu ne va furniza nici un fel de informatii. La randul sau, Dan Voiculescu a spus ca deciziile AGA de la CM1 au fost luate de reprezentantii actionarului majoritar SIF Oltenia - mandatati de conducerea efectiva a SIF. Or, la sfarsitul anului trecut, conducerea efectiva a SIF Oltenia era asigurata de Dinel Staicu.