Dintre craiovenii care castiga multi bani practicand profesii liberale, categoriile profesionale cu cele mai mari datorii la stat sunt notarii, avocatii si medicii. Notarii chiar si-au dublat restantele catre Fisc in interval de un an. La sfarsitul lunii februarie 2010, cativa notari datorau statului peste 322.000 de lei, iar pana la sfarsitul lui februarie 2011, au urcat la 709.000 de lei. Si unii dintre avocati au datorii in crestere catre stat, de la 391.000 de lei la 412.000 de lei. Doar medicii (care practica profesia si la particular) au datorii catre stat mai mici decat anul trecut: pe 28 februarie 2011 aveau restante catre buget de 135.000 de lei, fata de 244.000 de lei la aceeasi data a anului trecut.
Finantele doljene au precizat, la solicitarea GdS, ca si alti liber-profesionisti din judet au acumulat datorii importante la stat. Printre ei se numara executori judecatoresti, arhitecti, experti contabili, consultanti fiscali, auditori financiari, consultanti de plasamente imobiliare, traducatori etc. Toti acestia aveau de dat statului peste patru milioane de lei, pana la sfarsitul lunii februarie, in usoara scadere fata de anul trecut, la aceeasi data.

Datorii mari, incasari mici

Persoanele fizice cu profesii liberale se supun aceluiasi regim de executare silita ca si firmele, astfel ca aceia care nu si-au platit la timp impozitele se aleg cu conturile blocate. Si asa, sumele incasate de stat de la datornici sunt la mai putin de jumatate. "In prezent, persoanele fizice cu profesii liberale care au conturile blocate sunt in numar de 186, cuantumul datoriilor fiind de 2.971.854 de lei. Dupa aplicarea masurilor de executare silita, in lunile ianuarie-februarie 2011 au fost facute plati in suma de 896.818 de lei", spun reprezentantii Fiscului doljean. Printre persoanele carora Fiscul le-a blocat conturile sunt si persoane sus-puse, cu influente in diverse medii. "Cu siguranta, printre cei cu conturile blocate se numara notari si avocati", a spus directorul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Calinoiu.

Firmele: si cu conturile blocate, si cu banii luati

Procedura executarii silite cu blocarea de conturi este bine cunoscuta de intreprinzatorii persoane juridice. Dar asta, dupa ce unei firme i-au fost blocate conturile si, intre timp, societatea achita o parte din suma restanta catre buget. Fiscul ii executa intreaga suma din cont, fara sa tina seama ca firma a platit o parte din datorie. Cu alte cuvinte, firma crediteaza statul pana lunile viitoare, cand se vor stinge obligatiile de plata datorate de firme cu sumele pe care statul le-a luat in avans de la agentii economici. Seful Fiscului doljean, Eugen Calinoiu, recunoaste ca se intampla des astfel de cazuri in care se executa toata suma, chiar daca omul a platit o buna parte in intervalul de la blocarea contului si pana la executarea sumei debitorului. "Daca firma are mai multe conturi deschise este posibil sa se intample acest lucru, adica debitorul sa plateasca dintr-un cont, iar noi sa-i retinem suma dintr-un alt cont. Daca s-a intamplat asa, atunci i se restituie banii. Avem zeci de restituiri de acest fel", a spus Eugen Calinoiu.