Constantin Gheorghe publica pe blog articolul "Inventarul de media", pe care il puteti citi in continuare.
A mai cazut o baricada! Inca un pas pe drumul spre televiziunea unica basista: Prezidentul a evoluat miercuri seara, la ora de maxima audienta, la Realitatea Tv. Care vireaza deloc subtil spre portocaliu. De unde se vede ca un proprietar cu enspe mii de contracte cu statul poate face minuni editoriale. Asta e lumea in care traim!
Asadar: TVR 1, 2, 3, Cultural, International, si ce-o mai fi, basiste 100%, cu cele mai devotate slugi la butoane. B1Tv, la fel. Prima se face ca nu-i pasa, ProTV, la fel, desi amandoua sunt de partea cea buna a baricadei, ca si patronii lor au interese cu statul. A 1, asa si asa, doar A 3 ce se situeaza net impotriva puterii portocalii. Kanal D nu prea conteaza pe segmentul asta, al atitudinii politice, iar Etno si cele de teapa lui am vazut ce pot, si inteleg ca baietii sunt bine infipti in provincie. Iar daca RDS-RCS preia UPC, se rezolva si cu Antenele!
Nu e cazul sa fac inventarul in presa scrisa, unde singura voce critica ramane Jurnalul National. Restul sunt portocalii, iar Gandul pe hartie se pregateste sa dea coltul. Nu prea stiu ce e prin zona radiourilor, dar cel public sigur e basist, cele legate de trusturi media basiste, la fel. Eu ascult rock clasic, si nu am de gand sa schimb frecventa.
Spatiul virtual este si el plin de basisti, unul mai cretin si mai agresiv ca altul. CNA este dominat de basisti, si mai mult ca sigur ca Legea Audiovizualului, odata modificata, va schimba radical lucrurile: orice voce critica din radio si din televiziune va fi adusa la tacere.
In fond si pe vremea lui Ceausescu aveam o aparenta diversitate in media: vreo 5 cotidiene centrale, cotidiene judetene, saptamanale, lunare, reviste de cultura, cel putin 3 la Bucuresti, apoi la Iasi, la Cluj, la Pitesti, la Timisoara, la Craiova, la Constanta. Cand era vorba de "politica", erau una si aceeasi publicatie! Doar mica publicitate si mortii le deosebeau!
Dar cui ii pasa de astea, pana la urma? Suntem in tara in care un cetatean recunoscator ii face portretul lui Boc si-l expune in vitrina. Iar vitrina ramane intreaga, si curata...