Guvernul discuta cu bancile varianta reducerii la jumatate a garantiei statului la creditele alocate pana in prezent prin programul "Prima Casa", astfel incat suma de 750 milioane euro, reprezentand jumatate din garantiile emise, sa poata fi folosita in continuare pentru acordarea de noi imprumuturi.
In prezent, creditele bancare acordate pentru cumpararea unei locuinte prin programul "Prima Casa" sunt garantate in totalitate de stat.
Posibilitatea impartirii in mod egal a riscului de garantare a creditelor acordate pentru cumpararea unei locuinte a fost analizata, marti, de seful Guvernului cu reprezentantii bancilor, la sediul Ministerului Finantelor, urmand ca discutiile tehnice sa fie finalizate in decurs de o saptamana, scrie MEDIAFAX.
Premierul a argumentat ca impartirea riscului va conduce la dublararea atat a plafonului total al garantiilor, in prezent de 1,5 miliarde euro, cat si a numarului de beneficiari.
Boc a precizat ca preluarea de catre banci a unei parti din riscul aferent acestor garantii este optionala, iar contractele de creditare vor fi modificate doar intre banci si Fondul de Garantare, fara a afecta clientii si fara a fi schimbate conditiile contractuale.
"La 1,5 miliarde euro garantii se poate adauga inca 1,5 miliarde euro. Vom dubla numarul beneficiarilor prin dublarea plafonului actual al garantiilor, se deblocheaza garantiile acordate de stat. Daca bancile accepta aceasta varianta, vor mai fi inca 1,5 miliarde euro in sistem", a spus Boc.
El a apreciat ca bancile vor accepta modificarea aflata in discutie deoarece riscul este "aproape zero", in conditiile in care din totalul celor 37.000 contracte de creditare incheiate pana in prezent in acest program, doar 21 cazuri ridica probleme de neplata a ratelor. sTop 5 modificari la Prima Casa in 2011t
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a afirmat la randul sau ca programul isi va mentine "caracterul social" si ca exista solicitari din partea mai multor persoane ca la acest program sa poata participa si persoane care detin deja o locuinta, dar ca aceasta varianta nu a fost discutata in discutia cu bancile. Intrebat de jurnalisti ce se va intampla cu bancile care au atins deja plafonul de garantii, ministrul a aratat ca exista posibilitatea unor transferuri intre acestea.
Guvernul a decis, in ianuarie, ca programul Prima Casa sa continue si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro, care ar putea fi suplimentat in luna iulie pentru a doua parte a anului. Acest plafona fost deja epuizat in proportie de 50%.
Plafonul garantiilor care pot fi emise in 2011, de 200 milioane euro, reprezinta diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casa" in anii 2009-2010.
Sursa: www.9am.ro