Primul hibrid experimental din Romania va fi prezentat la sfarsitul acestei luni la Monte Carlo, in cadrul unei competitii de automobile ce folosesc energii alternative.
Dacia Hamster Hybrid-Electricway este un studiu independent al "Centrului de Cercetare Universitara Ingineria Automobilului", din cadrul Universitatii din Pitesti. Proiectul este derulat in cadrul programului EcoLOGIC si are ca obiectiv realizarea unui automobil cu emisii CO2 de numai 99 g/km.
Automobilul foloseste platforma tehnica a Daciei Sandero, cu un sistem de propulsie EcoMatic Hybrid System. Hamster este un sistem hibrid diesel-electric, de tipul plug-in, motorul termic fiind plasat sub capota din fata, iar sistemul electric in partea din spate.
Denumirea masinii a fost aleasa astfel incat sa ilustreze scopul experimental al masinii, acela de "cobai" pentru studenti, dar este cu atat mai potrivit cu cat cuvantul "hamster" provine din limba germana si defineste capacitatea de a stoca si de a face rezerve de energie.