9AM.ro informeaza: Cat ii costa pe asiguratori seimul din Japonia?
Costurile companiilor de asigurari in urma cutremurului din Japonia s-ar putea situa intre 10 si 25 de miliarde de dolari, potrivit estimarilor analistilor, transmite Wall Street Journal (WSJ).
Analistii mai pesimisti cifreaza costul pentru asiguratori la 50 de miliarde de dolari, scrie WSJ, citat de MEDIAFAX.
In zona cea mai afectata de calamitate sunt proprietati asigurate in valoare de 300 de miliarde de dolari , potrivit companiei de evaluare a pagubelor AIR Worldwide. Proprietati de 400 de miliarde de dolari se gasesc in regiuni mai putin afectate, insa in care cutremurul a produs pagube costisitoare.

Japonia: Cea mai grava criza dupa al II-lea Razboi Mondial

AIR a analizat zonele lovite direct de valurile tsunami care au urmat seismului, concluzionand ca proprietati de 24 de miliarde de dolari se afla pe o raza de trei kilometri de la tarm.
Pierderile provocate de calamitati companiilor de asigurari vor fi semnificativ mai mici, doarece multi proprietari vor raporta pagube reduse. Cu toate acestea, cutremurul s-ar putea dovedi a fi al doilea sau al treilea ca marime din istoria industriei asigurarilor in functie de costuri.
Populatia si companiile au fost reticente in a cumpara asigurari care sa acopere in totalitate pierderile potentiale din cauza preturilor considerate prea mari.

• Cutremurul din Japonia, egaleaza costurile catatrofelor de pe intreg mapamondul, in 2010
Cifra este aproape egala cu cea a pagubelor produse la nivel mondial in 2010 si poate duce la cresteri de preturi pe piata asigurarilor, informeaza Reuters.
Conform AIR Worldwide a declarat ca valoarea globala a compensatiilor in urma acestui eveniment se va situa intre 14,5 si 34,6 mld. USD, ceea ce inseamna ca aceasta catastrofa ar fi cea mai scumpa din istorie.
Compania urmeaza sa publice o noua estimare, care ia in calcul si pagubele produse de tsunami, evitand o dubla contabilizare a daunelor cauzate deja de cutremur in zonele afectate de ape.
• Cati bani a pierdut omenirea din cauza dezastrelor naturale?

Cutremurele severe din Haiti, Chile si Noua Zeelanda au cauzat in 2010 triplarea costurilor suportate de economia globala in urma dezastrelor, naturale si provocate de om, la 222 miliarde de dolari, potrivit unui studiu publicat de Swiss Re, preluat de Reuters.
In 2009, pierderile economice cauzate de catastrofe s-au ridicat la 63 miliarde de dolari, potrivit celei de-a doua mari companii de reasigurare la nivel mondial.
Catastrofele naturale au provocat in 2010 costuri de 31 miliarde de dolari pentru companiile de asigurare, in timp ce dezastrele cauzate de om au facut pagube de 5 miliarde de dolari, potrivit Swiss Re.