Proprietarul combinatului inca poarta discutii cu Ioan Niculae, pentru preluarea Doljchim
Programul de restructurare a Combinatului Chimic Doljchim continua si anul acesta. Chiar de Ziua Femeii, pe 8 martie, 200 de angajati ai Doljchim vor fi disponibilizati. Anul trecut, actionarul majoritar al Doljchim, OMV-Petrom, anuntase ca de la Craiova vor fi dati afara in jur de 1.000 de oameni. Dupa disponibilizarile de anul trecut, cand 476 de angajati au fost "lasati la vatra", mai urmeaza 200 la inceputul lunii martie, iar la lucru raman inca 300 de angajati. Dar nici acestia nu se stie pentru cata vreme vor mai fi salariatii combinatului, afirma surse din companie. Cei care raman se vor ocupa de demolari si de dezafectarea instalatiilor. Actionarul majoritar numeste disponibilizarile de personal "plecari voluntare", in sensul ca oamenii se trec singuri pe liste. Persoanele astfel date afara vor primi plati compensatorii, in cuantum de 35.000 de lei net, in medie, sustin aceleasi surse.

Negocieri tot cu Ioan Niculae

In ciuda faptului ca omul de afaceri Ioan Niculae, care controleaza grupul Interagro, a declarat pentru GdS, cu cateva luni in urma, ca a picat afacerea de preluare a Doljchim, conform surselor noastre, si la aceasta ora negocierile se poarta tot cu el. Urmatoarea runda de negocieri va avea loc la inceputul lunii martie. Pe vremea cand Niculae afirma public faptul ca intentioneaza sa cumpere Doljchim, Petrom informa oficial ca nu are "nici un partener de negociere credibil".

Fabrica sta sa moara

Petrom a decis ca pana la finele lui 2010 combinatul din Craiova sa se inchida. Fabricile s-au inchis treptat, astfel ca la finalul lui 2010 Doljchim s-a sters de pe harta industriei de ingrasaminte chimice romanesti.
In prezent nu se mai produce nici metanol, nici uree, nici azotat de amoniu, acestea fiind pe vremuri cele mai cautate la Doljchim. De fapt, intreaga productie este sistata, cu exceptia "fabricutelor" de utilitati (abur si altele), ce asigura oarecum protectia muncitorilor care au mai ramas sa ia parte la demolarea combinatului. Actiunile de acest gen continua in zonele dezafectate din interiorul combinatului.
Fabricile care au asigurat pana nu demult ingrasaminte chimice nu vor fi demolate pana nu se decide clar soarta combinatului. Compania Petrom a aratat clar ca nu este interesata de activitatea de chimie, ci si-a concentrat atentia pe extractia de titei si pe piata carburantilor. Doljchim "inghitea" multe milioane de euro care ar fi trebuit investite in mediu, plus alte milioane de euro reprezentand gazul livrat pe vremea cand unitatea functiona la capacitate mare de productie.