Craiova se va transforma in santier peste cateva saptamani. Viceprimarul Marinica Dinca a explicat intr-un interviu acordat GdS cum va evolua orasul in urmatoarea perioada si ce-i asteapta pe craioveni.
GdS: Veti candida la primarie in 2012?
Marinica Dinca: Candidatul la primarie al PDL este domnul Antonie Solomon. Tot timpul este obligatoriu ca presedintele partidului sa candideze pentru functia de primar si este si firesc atata timp cat este cel mai bine situat in sondaje.
GdS: Dar, momentan, Antonie Solomon nu poate intra in cartile pentru primarie...
M.D.: Legea prevede clar ca numai in masura in care ti se interzice dreptul de a alege sau de a fi ales nu poti candida, iar Antonie Solomon nu are interdictie. Mai este un an si jumatate pana la alegeri. Pana atunci poate sa inceapa sa-si exercite mandatul peste o saptamana, peste o luna... nu putem sa prevedem ce se va intampla.
GdS: Dar v-ar tenta sa candidati?
M.D.: Tentatia este lucrul cel mai putin important in actuala situatie. Oricum, asa cum s-au desfasurat lucrurile la nivelul tuturor autoritatilor locale in ultimul an, cred ca putini pot spune ca sunt tentati sa candideze la o primarie. Cel putin, cei constienti.
GdS: Ati mai vorbit cu Antonie Solomon? Va sfatuiti cu el in probleme legate de primarie?
M.D.: Bineinteles. Este presedintele partidului, vorbim la partid. Lucruri cat se poate de firesti, despre organizarea la partid si despre primarie. In conditiile in care ai niste tinte si vrei sa ti le atingi, este firesc sa discuti. Este de bun-simt sa pui intrebari pentru ca una este sa ai zece ani in primarie si alta sa ai doi ani si jumatate. Eu in permanenta sunt calificat ca o persoana extrem de antipatica pentru ca am luat extrem de multe masuri nepopulare. Dumnealui este o persoana populara. Pe perioada mandatului s-au putut lua numeroase masuri care este evident ca iti cresc popularitatea, dar in prezent discutiile sunt in limite foarte inguste, pentru ca totul se desfasoara pe un calapod impus de lege. Este aproape matematica ce faci in cadrul unei autoritati locale.
GdS: Ce ati gasit bun si ce ati gasit rau cand ati preluat atributiile de primar?
M.D.: Lucrurile le stiam, nu erau bune sau rele. Am fost intrebat daca o sa continuam proiectele. Pai toate proiectele alea presupuneau sa aduci bani la bugetul local. Daca defalcam veniturile noastre de cele europene, ramanem cu 75%. La anul trebuie sa fie minimum 35%. Acum, in buget, avem 60% bani alocati pentru functionare si 40% pentru investitii. La anul trebuie sa fie invers, pentru ca in lumea civilizata procentul de functionare este de maximum 30%, iar 70% sunt investitii. Cu centrul multifunctional suntem in faza finala. Peste vreo doua saptamani semnam contractul, vor fi inca doua-trei proiecte semnate in luna martie pentru modernizarea a sase strazi si bulevarde.
GdS: Avem un castigator la licitatia pentru pasajul suprateran. Cand incep lucrarile?
M.D.: La pasajul suprateran nu putem declara pe nimeni castigator pana nu trece termenul de contestatii. Luna martie este obligatorie pentru inceperea lucrarilor. Calea Bucuresti se va inchide pe tronsoane, nu stim care, deoarece constructorul are un plan de lucru, iar cand o sa stim, o sa comunicam. Populatia va fi instiintata cu 10-15 zile inainte. Si politia locala ii va informa pe toti participantii la trafic, le va da cate un material care sa le comunice rutele ocolitoare.
GdS: Si pe unde vor ocoli soferii centrul aflat in lucru?
M.D.: Rutele ocolitoare sunt previzibile, dar le vom stabili in functie de segmentul de lucru al constructorului. Pana la un moment dat se va putea circula inclusiv pana la kilometrul zero, doar ca nu se va putea inainta pe Calea Bucuresti, ci se va putea urca pe Unirii, Brestei, Stefan cel Mare, iar de acolo spre Principatele Unite. Avem strada Brancusi si vom recomanda sa se mearga foarte mult in aceasta directie, avem varianta spre Brestei, pe la Gradina Botanica. Avem experienta situatiei cand A.I. Cuza a fost inchisa zece zile. In primele doua-trei zile circulatia a fost critica, apoi fiecare sofer si-a dat seama si a ocolit.
GdS: Autobuzele vor mai circula?
M.D.: Vor fi momente cand Calea Bucuresti va fi inchisa total. Chiar si asa, transportul in comun va avea o banda libera. In principiu, sensurile de circulatie nu se vor schimba, pentru ca ar fi brambureala.
GdS. Cand incep lucrarile la pasajul subteran?
M.D.: Din proiectiile noastre, cel mai tarziu in vara, iunie-iulie, putem vorbi de un constructor.
GdS: Multe voci au criticat proiectul pasajului subteran, spunand ca nu va fluidiza circulatia.
M.D.: Nu fac pe specialistul, dar un pasaj subteran inseamna sa intri sub pamant. Venind de pe Carol, strada este in panta fata de Calea Bucuresti. Ar fi trebuit o diferenta de nivel imensa. Proiectantii au spus ca asa ceva este extrem de costisitor si foarte greu de facut. Prin acest pasaj, cei care vin dinspre gara vor evita doua intersectii. Daca ne ajuta relieful, poate incepeam pasajul de la mijlocul strazii Carol. Este important, cand se face ceva, sa critici, pentru ca numai asa poti sa iesi in evidenta.
GdS: Este posibil un sens giratoriu la intersectia strazilor Aries cu Imparatul Traian?
M.D.: Acolo se poate discuta. Eu cred ca specialistii trebuie sa vorbeasca. Am luat in calcul locul unde
ne-au spus ei, adica intersectia de la Tineretului cu Olteniei, unde este prevazut in proiect un giratoriu. Pentru aceste bulevarde speram ca la sfarsitul lunii martie sa semnam contractul de finantare.
GdS: Acordul-cadru a cazut. Cand veti organiza licitatia pentru plombarea strazilor din Craiova?
M.D.: Va fi o singura licitatie, de 2,5 milioane de euro, pentru nevoile Craiovei. Procedura a inceput. Se va face reabilitare acolo unde este nevoie. Daca este o groapa pe unul dintre bulevardele prinse in Planul Integrat de Dezvoltare, o vom astupa, nu putem sta doua-trei luni pana se termina licitatia. Dar acolo unde sunt mici denivelari si stim ca vom interveni in totalitate, nu.

La Craiova va fi Sala Polivalenta a Romaniei

GdS: Craiova va deveni in curand santier. Vor exista suprapuneri de lucrari?
M.D.: Cu siguranta. Vor exista suprapuneri chiar si doi ani, doi ani si jumatate. Si lucrarile de la pasajul subteran si cel suprateran se vor suprapune, iar cel subteran cu siguranta se va suprapune cu lucrarile la centrul istoric.
GdS: Ne vom lua biciclete?
M.D.: Unii dintre noi, care vor avea mai multi bani, isi vor lua, altii vor merge pe jos, cei care au nevoie vor merge cu mijloacele de transport in comun. Vom incerca sa tinem in functiune si tramvaiul chiar pe perioada cat se va lucra la modernizarea liniei, adica sa functioneze pe o singura linie.
GdS: Ideea introducerii troleibuzului mai este de actualitate?
M.D.: Este o varianta, dar putem discuta de ea din iulie pentru ca la fiecare proiect vom vedea ca se face economie si avem o proiectie cat ar insemna o investitie pe troleu si atunci vom face o tema de proiectare. Acum avem parcarea subterana, unde s-a incheiat tema de proiectare. Urmeaza sa facem licitatie pentru studiul de fezabilitate (SF - n.r.) si proiectul tehnic. Vom da drumul la SF-uri si pentru acele centre de afaceri obligatorii prin Planul Integrat de Dezvoltare.
GdS: De ce nu alocati bani pentru Sala Polivalenta de la bugetul local si asteptati mereu fonduri de la Bucuresti?
M.D.: Acum trei saptamani am alocat 11 miliarde de lei vechi pentru aducerea utilitatilor, iar pentru ce inseamna finalizarea salii, in iunie anul trecut, guvernul a aprobat diferenta la indicatorii tehnico-economici pentru aceste lucrari. Mai este nevoie de 400 de miliarde de lei vechi. Cladirea aceasta va fi de departe Sala Polivalenta a Romaniei, nu numai a Craiovei. Are toate standardele si utilitatile impuse de oricare federatie din lume.
GdS: Va fi gata anul acesta?
M.D.: Eu asa sper.
GdS: Tot speram de ani buni...
M.D.: Acum avem nu numai speranta, ci si banii prevazuti. Va spun ca multe din lucrarile care se incep pe PID nu se termina in acest mandat. Doar cele sase strazi, linia de tramvai si poate pasajul suprateran vor fi gata in acest mandat. Multe se vor termina in 2015, cele pe infrastructura de afaceri, iar cele pe infrastructura rutiera vor fi gata cel mai tarziu in 2013.
GdS: Aquaparkul se mai face?
M.D.: Este un proiect depus care presupune etape de evaluare si care este in concurenta cu toate celelalte proiecte depuse in Oltenia. Trebuie sa prinda banii.
GdS: Arteziene se vor mai construi?
M.D.: Tinta principala de acum inainte este sa aduci cat mai multi bani europeni. Nu e rau sa faci fantani.
GdS: Lumea se plange de cei care ridica masinile parcate neregulamentar si spune ca autoturismele scumpe nu sunt deranjate.
M.D: Acum nu se mai poate vorbi ca nu este politistul cu ei, pentru ca sunt politisti locali repartizati. Am tot auzit ca ridicau numai masini amarate, dar as vrea sa mergem acolo unde sunt depozitate sa vedem ce tipuri de masini sunt. Acum se pot ridica chiar si jeepuri. Este o masura nepopulara, dar trebuie sa ne disciplinam. Niciodata nu vor fi mai multe locuri de parcare decat masini.
GdS: Ce mai fac centrul istoric si parcarea?
M.D.: Centrul istoric este in evaluare. La finele lunii martie o sa stim exact. Pentru parcare acum se va scoate sf-ul la licitatie, iar in primavara anului viitor sper sa avem un constructor.
GdS: Care este pozitia dumneavoastra fata de clubul de fotbal Universitatea?
M.D.: Eu pe stadion am mers de la sase ani pana in zilele noastre, dar trebuie sa fim realisti. Echipele de fotbal sunt proprietatea cuiva.
GdS: Veti da bani clubului?
M.D.: Suntem actionari la club. Primaria da bani sportului cam 1,2 milioane de euro pe an. Nu se pune problema de a vrea sau nu sa dai bani, ci daca ai parghiile legale. Acum, cel care spune ca nu vrea sa ajute echipa de fotbal nu e interesat de Craiova si nu are nici o treaba cu fotbalul.
GdS: Cum veti proceda cu stadionul "Oblemenco"?
M.D.: Daca ne raportam la Codul Civil, stadionul nu e folosit fara baza legala. Intre primarie si clubul de fotbal a existat un contract. Acum, chiriasul a ales sa nu plece de acolo, iar in masura in care a invocat un drept de retentie pentru investitiile facute acolo, ne judecam. Nu este ceva diferit fata de ceilalti chiriasi ai nostri.
GdS: De ce nu inchiriati cu un leu pe luna?
M.D.: Nicaieri in tara nu este lasat la latitudinea autoritatilor locale sa stabileasca pretul chiriei. Orice bun proprietate publica are niste reglementari.
GdS: Puteti semna un contract de asociere.
M.D.: Asta presupune obligatii de ambele parti, deci nu se poate gratis.

Functia de primar te indeparteaza de familie

GdS: Ce faceti daca veti fi pus in situatia de a candida la primarie? Domnul Pavel Badea spunea ca nu aveti nici o sansa.
M.D.: Eu nu candidez impotriva nimanui. Am spus ca exista un candidat foarte clar. Cei care candideaza ar trebui sa fie constienti ca nu candideaza unul impotriva celuilalt, ci pentru a-i convinge pe craioveni ca pot face ceva.
GdS: E greu sa fii primar?
M.D.: E un lucru care iti mananca extrem de mult timp si energie, care cu siguranta te indeparteaza de familie, de prieteni. In fiecare dimineata iti propui sa faci multe lucruri si constati ca ai facut jumatate. Este clar ca e mult mai mult decat sa fii viceprimar.
GdS: Si totusi, exista un miraj pentru aceasta functie. Iti da putere, aduce mai multi bani?
M.D.: Din punct de vedere fizic, te simti epuizat. Satisfactii ai doar daca poti sa spui ca ai facut ceva. Singurul lucru care in 2010 mi-a dat satisfactie, dar nu foarte mare, a fost atunci cand am reusit sa realizam obiectivul de la statia de epurare dupa 22 de ani. Desigur, au fost si cele pe parcurs, cu semnarea cererilor de finantare, asa, o licarire cand am semnat pentru pasajul suprateran, cand ni s-a reconfirmat lista de investitii pentru PID.
GdS: Ce v-a nemultumit?
M.D.: Prima nemultumire este personala, si anume ca pe fetita mea, care in aprilie implineste doi ani, eu am vazut-o adunat zi de zi, ceas de ceas, trei luni.
GdS: De ce reorganizati directiile din primarie?
M.D.: Nu stiu daca e bine. Eu spun ca ar putea fi bine. Am constatat ca tipul acesta de organizare a primariei a mai existat acum sase ani, cu mai putine directii si mai multe atributii pe fiecare director si cu concentrarea anumitor activitati in mana unei singure persoane. Eu tot spun despre proiecte europene. Restul sunt povesti. Ca mai punem noi trei floricele, ca mai facem doua covoare de flori, asta trebuie sa intre in normalitate. Cum mergem acasa si stergem praful, asa de usor trebuie sa fie si sa punem gazon si flori. Batalia este pe fonduri si, recunosc, sunt obsedat de ele. Si am facut o directie numai pe asta.
GdS: Mai este orasul trist si murdar, cum spunea Antonie Solomon?
M.D.: Partea de tristete fiecare o simte sau nu. Acum doi-trei ani erau mai multe evenimente culturale. Din pacate, nu ni s-a mai permis financiar. Referitor la curatenie, de la Salubritate am dat afara 320 de oameni in august, iar efectul nu avea cum sa nu se vada pe strazi. Acum vom angaja 150 de oameni.
GdS: Ce veti face totusi daca va trebui sa candidati la primarie?
M.D.: Oricum am fost pus in situatia sa ajung sa exercit aceasta functie prin forta imprejurarilor. Eu exercit un mandat al lui Antonie Solomon, nu cel pe care l-am castigat eu. E o mare diferenta. Un om ales prin vot are un suport foarte mare in cadrul craiovenilor. Facand parte din aceeasi echipa cu primarul, din acelasi partid, este de bun-simt sa duc mai departe aceste proiecte.
GdS: De ce dati bonuri de masa la Regia de Termoficare, iar la spitale nu?
M.D.: Legea prevede un plafon de salariu la toate institutiile din subordinea consiliului local, in afara regiilor si a societatilor comerciale. Uitandu-ne la acest plafon, bonurile nu se pot da. La termoficare, faptul ca au prevazut bani nu e obligatoriu sa-i dea, daca nu ating tintele.
GdS: Atunci, de ce nu s-au prevazut bonuri de masa si la RAT sau RAADPFL?
M.D.: Nu sunt de acord sa-si ia bonuri. Nu e vorba ca mi-am impus punctul de vedere, dar nu vor putea atinge acele tinte.
GdS: Va vedeti mergand in campanie cerandu-le oamenilor sa va voteze?
M.D.: Ma vad mergand in campania lui Antonie Solomon.