Agerpres informeaza: Jeffrey Franks: Toti banii din noul acord cu FMI sunt destinati BNR.
Toata suma pe care Fondul Monetar International (FMI) o va pune la dispozitia Romaniei prin noul acord de tip preventiv - circa 3,6 miliarde de euro - va fi destinata Bancii Nationale a Romaniei (BNR), potrivit sefului misiunii FMI, Jeffrey Franks.
"In acordul nostru este normal ca toti banii sa mearga la BNR. Am facut exceptie la doua dintre transele de imprumut din precedentul acord, dar nu este procedura normala pentru FMI. Estimarile sunt ca toata suma din noul acord sa mearga la BNR. Asa cum procedura normala pentru Comisia Europeana este ca totii banii lor sa mearga la Ministerul Finantelor Publice", a declarat, marti, Jeffrey Franks, intr-un interviu acordat AGERPRES.
Guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat, luni, ca BNR va trage bani din viitorul acord cu FMI numai in cazul unei crize regionale grave, pentru a apara leul de un atac speculativ.
"Banii de la FMI pot fi atrasi doar in cazul unei situatii grave, cum ar fi un atac asupra monedei, declansat de o criza in regiune, concretizat intr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere", a spus guvernatorul BNR.
O alta situatie in care Banca Centrala ar accesa banii de la FMI ar fi aceea in care Trezoreria esueaza in doua - trei randuri sa se finanteze la costuri acceptabile.