Andrei Alexandru are o rubrica in ziarul online Ultima ora. Rubrica este intitulata "De la prima ora, la ultima ora". Puteti citi in continuare postarea din 7 februarie 2011.
• Vinerea trecuta, Basescu a fost la Bruxelles la reuniunea Consiliului European, la care participa sefii de stat sau premierii tarilor din UE. Liniste totala de la Cotroceni. Nu stie nimeni, ce a facut Maria-sa la Bruxelles, asa ca m-am interesat pentru dumneavoastra. Cand a ajuns acolo, credea ca o sa sara toti pe el sa-l felicite, ca a arestat un regiment de vamesi si politisti si pe Nicolescu de la Arges. Nimic. Atunci a inceput sa planga, de sarea camesa pe dansul, dadea din maini, tropaia din picioare. Printre sughituri se mai auzea: "Nenea Sarkozy nu vrea sa se joace cu mine si tanti Merkel nu-mi da Mercedesu’ sa ma dau ‘uta". Aia, suflete de piatra, nici ca le-a pasat. L-au lasat sa se zbata, pana a obosit si a plecat acasa.
• Acasa, alta belea. PSD si PNL s-au apucat sa faca alianta, asa ca, in virtutea atributiilor sale constitutionale de mediator, l-a pus pe Lazaroiu, consilierul lui prezidential specializat in manipularea electoratului, sa-i injure pe psd-isti si pnl-isti, ca au luat-o la dreapta in loc s-o ia la stanga si invers. Are dreptate. N-ai ce sa-i reprosezi. Mediatorul tot mediator.
• Duminica, in sfarsit, o bucurie pentru domnu’ nostru. Am infrant!, a anuntat Basescu. "Acordul pe 2 ani cu FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala s-a incheiat cu succes !". Mai pe intelesul nespecialistilor, il voi parafraza pe seful delegatiei FMI: Operatia a reusit, iar pacientul e aproape mort. Cand spui aproape mort, inseamna ca ar mai fi loc de sperante. Ei bine, Basescu ne-a linistit. Nu mai e nicio speranta, pentru ca, daca n-a murit inca, va muri cu siguranta. Presedintele a spus ca vor continua concedierile, reducerile de cheltuieli si consumul. Dupa toata austeritatea si toate economiile de anul trecut, Guvernul a reusit sa reduca deficitul cu 1%. In 2011 mai are de redus aproape 3%. Deci, decesul e asigurat, pentru ca reducerile vor continua la sange. Si, ca sa fie sigur ca politica sa inteleapta e de neoprit, a decis ca acordul sa fie valabil si dupa alegerile din 2012, oricare va fi compozitia politica a Guvernului.
• Ca sa n-avem vorbe mai tirziu, Basescu a spus clar: "Vor continua reformele in Educatie, in Sanatate, noua Lege a pensiilor, noua Lege a salarizarii, reforma in Justitie". Cuvantul asta, reforma, e tare alunecos. De fiecare data se ascunde altceva in spatele lui. In cazul de fata, reforma inseamna: se vor inchide 182 de spitale, medicii vor fi incurajati implicit sa plece in alte tari, se vor inchide nenumarate scoli, pensiile se vor reduce, salariile la fel, iar Justitia va fi la dispozitia mea, adica a Lui. Adica, o sa fie bine si la vara cald.
• Nu te potolesti, Basescule! "Nici Guvernul, nici majoritatea parlamentara si nici eu n-am luat masurile de austeritate cu placere". Spune-mi tu, cum sa ma adresez, ca sa intelegi cit de mult gresesti ? Domnule presedinte, tovarase Basescu, Traienica, mai baietas, cum sa-ti spun ? Pai, unde scrie in Constitutie ca Tu, ca presedinte, ai dreptul sa iei masuri de austeritate ? Nu mai spune asa ceva, ca te suspenda astia pentru incalcarea Constitutiei.
• Plangaciosule ! Era gata sa planga, ca atunci cu Stolojan, cand a spus: " Masurile de austeritate le-am luat cu gandul la cei care au suferit de pe urma reducerii veniturilor". Pacat, ca nu permite Constitutia sa-l mai alegem macar o data, asa, pentru sufletul lui bun, manca-l-ar mama de baiat bun si frumos. Da’ poate o schimba, pe Constitutie, ca nimeni nu a avut mai mare grija de popor ca El. De aia a si spus: "Romania nu mai poate fi stat social."
• Tot ieri, Basescu a mai venit cu o premiera absoluta. Dupa atata amar de vreme, de cand ne bucura cu politica sa inteleapta, Basescu a descoperit, in sfarsit: "E nevoie de infrastructura in transporturi", adica de sosele. Cred, ca Udrea i-a dat ideea asta mareata. Stiti ca, nu de mult, Basescu credea ca se poate face turism prin tara cu avionul si elicopterul, ca El asa se plimba. Udrea, femeie cu "sange in pasarica", cum a definit-o Ion Rotaru, primar PDL din judetul Neamt, s-a prins ca nu se poate si, dupa indelungi seminarii, mese rotunde si patrate cu specialistii din turism, l-ar fi iluminat pe onorabilul cu ideea soselelor. Vezi, ce bine e sa aibe omul o femeie d-asta in batatura !
• Inca o victorie ! Am infrant din nou ! "Romania nu va mai trage ultima transa de la FMI, de 1 miliard de euro". Ce n-a spus Basescu, e ca de fapt FMI-ul nu mai vrea. De ce sa ne dea 1 miliard, ca sa platim tot datoria catre FMI? Guvernul va trebui sa se imprumute de undeva, ca sa acopere deficitul bugetar, iar acel undeva este compus din bancile comerciale, care banci comerciale practica o dobanda cel putin dubla fata de FMI. Dar stati linistiti! Nu va speriati! Dobanzile astea mari nu le plateste Basescu sau Udrea. Noi le platim! Ei se dau in telegondole, elicoptere, avioane, saniute.
• Udrea n-a avut incredere sa se dea in aceeasi saniuta cu Roberta Anastase duminica, la Busteni. Cred si eu ca n-are incredere in Anasatase. A aflat ca fura voturi in Parlament si Lenuta stie, ca cine fura azi un ou, maine va fura un bou.
• Azi e termenul la care deputatul Dan Pasat (PDL), acuzat ca ar fi incalcat aproape toate articolele din Codul Penal, a promis ca va cere plenului Camerei Deputatilor sa aprobe arestarea sa. Fac pariu ca nu.