Recent, la Hotelul Crowne Plaza din Bucuresti, a avut loc celebrarea schimbarii brand-ului Unimpresa in Confindustria Romania.
Unimpresa, Asociatia Intreprinderilor Italiene din Romania, membra ACPR (Alianta Confederatiilor Patronale din Romania), care astazi numara peste 700 asociati, cu peste 130.000 angajati si care in iulie 2005 a fost recunoscuta drept "patronat", intra oficial in sistemul Confindustria, cea mai importanta confederatie europeana ce reprezinta societatile producatoare de bunuri si servicii, cu organizare industriala, din Italia.
Pentru societatile asociate la Unimpresa, cel care s-a concretizat joi, 3 februarie, este in mod sigur un rezultat exceptional, multumita credibilitatii indiscutabile pe care Asociatia a dobandit-o in Romania si in Italia, devenind unul dintre punctele de referinta acreditate, atat pentru societatile italiene prezente in Romania cat si pentru cele care doresc sa isi faca intrarea pe piata romaneasca.
Evenimentul a fost inaugurat printr-un video care a trecut in revista principalele sectoare in care isi desfasoara activitatea societatile italiene din Romania: agricultura, comert, imobiliare, constructii, servicii, industrie.
A urmat discursul Presedintelui Confindustria Romania, dl. Luca Serena, discursul in limba italiana a Ministrului Roman de Externe, Teodor Baconschi, care a multumit investitorilor italieni pentru eforturile pe care le desfasoara in Romania, a subliniat necesitatea extinderii colaborarii economice dintre cele doua tari si si-a exprimat speranta ca trecerea de la Unimpresa la Confindustria va determina raporturi si mai stranse intre cele doua tari.
Publicul prezent a putut urmari apoi un scurt film ce a ilustrat celebrarea a 100 de ani de Confindustria, imaginile initiale in alb-negru lasand locul celor color, punand in evidenta contributia confederatiei la dezvoltarea Italiei de-a lungul istoriei sale.
Desi nu a putut fi prezenta in persoana la eveniment, Emma Marcegaglia, Presedintele Confindustria Italia, a tinut sa ii salute si sa ii felicite pe cei prezenti la evenimentul ce a marcat trecerea la Confindustria Romania, prin intermediul unui video. Ea a afirmat ca Romania reprezinta o tara importanta pentru Italia, cu numerosi intreprinzatori italieni, fiind de fapt tara in care sunt prezenti cei mai multi intreprinzatori italieni, ceea ce reprezinta un adevarat record. A afirmat de asemena ca internationalizarea este noua mare provocare pe viitor, iar Romania din acest punct de vedere reprezinta pentru Italia un obiectiv important.
Presedintele Confindustria Balcani, Massimo Bartocci, prezent in persoana la eveniment, a salutat si el transformarea Unimpresa in Confindustria Romania si l-a felicitat pe Presedintele Luca Serena, care ocupa si functia de Vice Presedinte Confindustria Balcani.
E.S. Mario Cospito, Ambasadorul Italiei in Romania a tinut sa adreseze un bun venit in marea familie Confindustria.
Finalul evenimentului a fost marcat de un scurt film care a celebrat schimbarea brand-ului Unimpresa in Confindustria Romania.
La eveniment au mai participat oaspeti straini precum: Presedintii Confindustria Balcani din Serbia, Macedonia, Bulgaria, Albania, dar si oaspeti romani: Presedintele Senatului- Mircea Geoana, senatorii Sorina Placinta si Vorel Badea, omul de afaceri George Copos, CEO General Electric- Cristian Colteanu, Presedintele ARACO -Laurentiu Plosceanu, reprezentantii ACPR: Cristian Parvan- Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, Florian Costache - Patronatul National Roman, Costel Olteanu - Uniunea Nationala a Patronatelor cu capital privat din Romania, Vicepresedintele UGIR, Stefan Radeanu, alaturi de diplomati, si reprezentanti ai celor mai importante societati italiene din Romania: Pirelli, Intesa SanPaolo Bank, Unicredit Tiriac Bank, Enel Romania, Alitalia, Parmalat, Tenaris Sicoltub, Astaldi.
Confindustria, care de curand a implinit 100 de ani de activitate, reprezinta astazi in Italia, alaturi de asociatiile teritoriale, asociatiile nationale de profil, alaturi de filiale regionale ale Confindustria si de federatiile italiene de profil, cel mai important sistem de reprezentare a societatilor producatoare de bunuri si/sau servicii, cu organizare industriala. Ea aduna la un loc, in maniera voluntara, 142.762 societati de diferite dimensiuni cu un total de 5.235.029 angajati. Valoarea care sta la baza acestei organizatii de intreprinzatori este convingerea ca libera exercitare a activitatii economice, intr-un context de economie de piata, reprezinta factori de dezvoltare si de progres pentru intreaga societate.
Confindustria, in baza statutului sau, isi propune sa contribuie, alaturi de institutiile politice si de organizatiile economice, sociale si culturale, nationale si internationale, la cresterea economica si la progresul social al tarii. In acest sens Confindustria reprezinta exigentele si propunerile sistemului economic italian in fata principalelor institutii politice si administrative, inclusiv Parlamentul, Guvernul, organizatiile sindicale etc.
Aceleasi valori si aceleasi scopuri vor reprezenta principalele target-uri ale Confindustria Romania.