Adevarul.ro publica articolul lui Dinu Patriciu, "Adevarul" si politica", pe care il puteti citi in continuare. Dinu Patriciu este arhitect de profesie si om de afaceri. Din ianuarie 2009 semneaza o rubrica saptamanala la "Adevarul".
'Toata lumea incearca sa se foloseasca de orice mijloc de comunicare in masa. Este normal sa incerce. Si este la fel de normal sa refuz acest tip de relatii cu lumea politica.
In materie politica nu-mi mai dau cu parerea. Acum reprezint un grup de presa, care incearca sa-si construiasca o imagine independenta si cat se poate de obiectiva. De aceea, o parere pe care eu mi-as exprima-o acum n-ar face decat rau. Sunt membru PNL si voi fi mereu. Tocmai de aceea nu sunt in masura sa-mi exprim o parere. As afecta pozitia grupului de presa pe care il conduc. Eu cred ca un trust de presa care-si asuma o pozitie politica intr-o tara ca Romania este o organizatie care va ateriza fortat. A ajuns un fel de limba de lemn declaratia ca presa trebuie sa fie independenta. Independenta presei este o chestiune relativa, dar reala. Nu cred ca ar trebui sa existe moneda de schimb intre presa si politica. Exista doar o perceptie falsa a lumii politice romanesti cu privire la modul in care mass-media poate influenta publicul. Toata lumea incearca sa se foloseasca de orice mijloc de comunicare in masa. Este normal sa incerce. Si este la fel de normal sa refuz acest tip de relatii cu lumea politica. O voi refuza intotdeauna.
Presa trebuie sa fie obiectiva, sa aiba o statura proprie, independenta fata de fortele politice, chiar daca si ea insasi are o anumita ideologie.Nu ma amestec in politica editoriala a trustului si sunt responsabil doar pentru ceea ce scriu eu. Totusi, intre politicile comerciale si politica editoriala exista o legatura naturala, care o subordoneaza pe cea de-a doua. Asa e peste tot in lume, presa este o afacere. Evident ca intre managementul editorial si cel comercial exista o empatie, un spirit de echipa, fiindca altfel nu are cum sa functioneze aceasta fabrica. O numesc asa pentru ca e un termen intrat deja in vocabularul industriei media: "fabrica de continut".
Ne aflam intr-un moment de rascruce: trebuie sa incepem sa crestem o noua generatie de jurnalisti. Iar acestia au de inteles un lucru simplu: odata stabilita politica editoriala, aceasta se respecta. De exemplu, in 2009 am anuntat ca nu ne amestecam in campania electorala si am refuzat orice publicitate electorala, dar si orice aparitie partinitoare sau amestec in campanie. Noua generatie se dezvolta in trusturile de presa, in atmosfera unei corporatii, invatand de la mediul care-i inconjoara. Ziarul de autor a dominat scena jurnalistica in anii ‘90 si a disparut incet-incet.
Presa din principiu se opune Puterii, dar "Adevarul" nu va face niciodata partizanat politic. De pe pozitia ideologica pe care o sustine, va milita intotdeauna doar pentru propriile idei, si nu pentru ale altora, care vor fi doar prezentate obiectiv. Cand un mijloc de comunicare se infeudeaza unei miscari politice, isi pierde cititorii.
"Adevarul" militeaza pentru o societate deschisa, dominata de o clasa mijlocie foarte puternica, are ideologie de dreapta. De altfel, unele dintre publicatiile trustului sunt chiar manifest de dreapta, cum e "Forbes", de exemplu.
In Romania publicam zilnic peste un milion de exemplare din cele trei cotidiene ale trustului: "Adevarul", "Adevarul de "Seara", "Click!". In total, avem sase milioane de cititori. Din respect pentru ei, nu putem face altfel.
Partidele trebuie sa faca si ele un schimb de generatii. Poate asa va incepe sa dispara din lumea politica perceptia gresita asupra presei. Avem deja mii de tineri foarte bine pregatiti, cu experienta prin lume, am putea lua si noi exemplele din alte tari, unde tineri bine scoliti, pragmatici si intreprinzatori se afla in Guvern. Poti trece astazi destul de usor de la politica la afaceri. Calin Tariceanu e om de afaceri si a stiut cum sa treaca onest de la afaceri la politica si invers. E din aceeasi generatie cu mine: suntem aripa tanara care iese la pensie. Poate ca si altii ar trebui sa faca la fel.

PS: Acestea sunt toate cele pe care le-am afirmat intr-un interviu pe care l-am dat ieri unui ziar central. Nu este adevarat ca as sustine vreun partid. Intrebarea era pur ipotetica, iar interpretarea raspunsului, din dorinta de senzational, cu regret, tendentioasa.'