Rusia intentioneaza sa importe circa 3 mil. tone de cereale furajere, iar o asociatie agricola a avertizat ca situatia dificila din sectorul de profil ar putea fi amplificata de lipsa fertilizatorilor si a echipamentelor necesare insamantarilor de primavara, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Rusia negociaza cu Ucraina, Kazahstan si Uniunea Europeana, pentru importuri de cereale furajere, a declarat vineri un purtator de cuvant al Ministerului Agriculturii. Seceta din aceasta vara, cea mai grava din ultimii 100 ani, a dus la scaderea productiei de cereale a Rusiei cu 38% fata de 2009, la 60,3 mil. tone.
Presedintele Uniunii cerealelor din Rusia, Arkadi Zlochevski, a avertizat ca planurile guvernului ar putea fi prea optimiste, intrucat cantitatea de fertilizatori este mai mica decat in 2009, iar investitiile in noi utilaje agricole au fost oprite.

Ucraina ar putea intra in uniunea vamala formata de Rusia, Kazahstan si Belarus

Ucraina ar putea intra in uniunea vamala formata de Rusia, Kazahstan si Belarus, a declarat, vineri, presedintele Viktor Ianukovici, provocand indoieli legate de sperantele acestui stat de a incheia un acord de comert liber cu Uniunea Europeana, transmite Reuters. "Este posibila (intrarea in uniunea vamala n.r.), dar exista proceduri care trebuie urmate in Ucraina, precum amendarea Constitutiei, fie de catre Parlament, fie printr-un referendum", a afirmat Ianukovici dupa o intalnire cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, scrie Mediafax. Ucraina negociaza cu Uniunea Europeana semnarea unui acord de asociere care include si un pact de comert liber, dar autoritatile de la Bruxelles nu au promis nici aderarea la UE, nici acordarea statutului de candidat. Intrarea Ucrainei in blocul comercial dominat de Rusia ar putea afecta un acord cu UE, intrucat uniunea vamala are o politica de comert exterior comuna, cu legaturi stranse cu statul rus. Rusia a lansat uniunea vamala după ce si-a pierdut rabdarea in asteptarea intrarii in Organizatia Mondiala a Comertului.

Fitch ar putea retrograda ratingul Ungariei

Fitch Ratings ar putea retrograda ratingul Ungariei in acest an intrucat planul guvernului de a obliga populatia sa transfere contributiile de pensii de la fondurile private in sistemul public poate avea un impact negativ asupra sustenabilitatii bugetului, transmite Bloomberg. Ungaria a primit din partea Fitch rating "BBB", penultima treapta recomandabila pentru investitii, cu perspectiva negativa. Conform Mediafax, Agentia va lua o decizie privind calificativul Ungariei inainte de sfarsitul acestui an, a declarat David Heslam, director la Fitch Ratings in Londra. Guvernul condus de Viktor Orban a aprobat in aceasta saptamana un plan prin care cetatenii care nu accepta transferul contributiilor de la fondurile private in sistemul public isi vor pierde pensiile de stat.

Primele subscrise de grupul austriac Uniqa au crescut cu 10%

Primele subscrise de asiguratorul austriac Uniqa au crescut cu 10,2% in primele 9 luni, de la 4,23 miliarde de euro anul trecut la 4,66 miliarde de euro, sustinute de avansul puternic al activitatilor din Europa de Vest, informeaza Mediafax.
"Operatiunile internationale ne-au permis sa obtinem un randament peste medie din oportunitatile oferite de diversificarea noastra regionala. Dupa trei trimestre, am depasit datele pentru precedentii doi ani, marcati de criza financiara. Aceasta evolutie ne permite sa majoram estimarea de profit inainte de taxe pentru anul in curs de la 120 de milioane de euro la 135 de milioane de euro", a afirmat directorul general al Uniqa, Konstantin Klien.
Profitul net a avansat cu 72,3% in primele 9 luni, de la 35 de milioane de euro in ianuarie-septembrie anul trecut la 60 de milioane de euro, potrivit raportului financiar al Uniqa. Castigul inainte de taxe a urcat in acelasi interval cu 142,7%, la 103 milioane de euro. Uniqa a inregistrat cea mai buna evolutie pe segmentul asigurarilor de viata in perioada ianuarie-septembrie, cu un avans de 18,7%, la 1,9 miliarde de euro. Asigurarea proprietatilor si politele impotriva accidentelor au generat 2 miliarde de euro, cu 5,7% mai mult ca in aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce operatiunile pe segmentul asigurarilor de sanatate au crescut cu 3,7%, la 734 milioane de euro.
Sursa: Curierul National