Conform www.money.ro, mi de apartamente noi stau goale si mii de proprietari isi cauta cumparatori pentru locuintele comuniste. Alte cateva mii de persoane asteapta vremuri mai bune pentru a-si cumpara un apartament.
Apartamentele vechi si-au castigat titlul de vedete ale pietei imobiliare de cand criza s-a simtit si pe piata din Romania. Dovada ca peste 72% din apartamentele vandute prin "Prima Casa" sunt construite inainte de 1990.
"Piata imobiliara este extrem de eterogena. Anul acesta, preturile pentru apartamentele vechi au scazut in medie cu 25%, iar anul viitor vom mai asista la scaderi cuprinse intre 5 si 15%", a declarat pentru Money.ro, Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.
Indicele realizat de portalul imobilire.ro arata pentru luna octombrie un pret mediu pe mp la nivel national, atat pentru unitatile vechi, cat si pentru cele noi, de 1.070 euro, in scadere cu 3,1% fata de luna septembrie si in scadere cu 13,6% fata de octombrie 2009.
In Capitala, pretul pe metrul patrat pentru apartamentele vechi a scazut cu 10,7% in octombrie 2010 fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce preţul pe mp pentru apartamentele noi s-a redus in acelasi interval cu 12,1%. Dar cum proprietarii de apartamente vechi si unii dezvoltatori sunt dispusi la negociere, valoarea de tranzactie poate fi cu 10-15% mai mica decat pretul afisat.
Visul multor doritori de locuinte de a cumpara o garsoniera cu 10.000 de euro situata intr-o zona buna este spulberat de predictiile specialistilor din piata. Deşi astfel de preturi se regasesc in oferta agentiilor, locuintele sunt "cutii de chibrituri" cu suprafete de 16-18 mp si situate in zone periferice.
"Astfel de preturi exista deja, dar nu in Bucuresti si la un confort precar. Trebuie avut in vedere la o achizitie: zona aleasa, ce mijloace de transport in comun exista, precum si ce facilitati. Nu cred ca astfel de preturi sunt fezabile pentru Bucuresti", a declarat pentru Money.ro, Romeo Căzănescu, directorul general al Conrag Real Estate.
"Cu siguranta preturile nu vor creste. Dar nu vom vedea preţuri de 10.000 de euro pentru o garsoniera intr-o zona buna sub nicio forma. Si asta pentru că stocul de locuinte din Bucuresti este cu mult sub nivelul necesar. Daca s-ar ajunge la astfel de preturi, atunci toata lumea s-ar inghesui sa le cumpere si preturile ar creste. In plus, sunt proprietari care au achizitionat locuinte vechi pentru inchiriere pe credit si nu pot vinde sub valoarea creditului", a declarat pentru Money.ro, Ion Catutoiu, director general Real Time.
Pe fondul crizei, al scaderii salariilor si al reducerii creditării, in 2009 numarul tranzactilor cu locuinte noi s-a redus cu 63% fata de 2008 la 1.300 de unitati. Nici 2010 nu a fost mai prolific. In primele sase luni ale acestui an au fost vandute 600 de apartamente noi, cu 85 de unitati mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut, insa stocul de apartamente goale s-a majorat.