Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, spune intr-un interviu pentru Revista 22 ca parteneriatele cu FMI si alte institutii financiare sunt necesare Romaniei pentru a gasi solutii la problemele complexe ale economiei.
Dar ca niciuna dintre acestea nu impune ceva Romaniei, pentru ca "Nu sunt stapanii tarilor carora le acorda consultanta". Totusi, el puncteaza ca alaturi de Fond sau fara, reformele trebuie facute.
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, spune ca Romania are nevoie de parteneriate cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si alte institutii financiare. Scopul acestora este de a gasi solutii la problemele complexe ale economiei, de a restabili increderea partenerilor externi si a pietelor in economia romaneasca.
Tanasescu numeste aceste parteneriate "ancore" de care Romania are nevoie. "Noi nu trebuie sa fim perceputi ca o tara in care riscul este foarte mare. De aceea cred ca aceste ancore, Fondul Monetar, Banca Mondiala, Comisia Europeana, sunt institutii care lucreaza impreuna cu Romania, pentru Romania", spune Tanasescu care recunoaste ca mesajul politic a devenit populist si este bine primit de populatie.
Acesta admite, indirect, ca reformele cerute sunt dureroase, insa subliniaza ca ele sunt necesare. "Cu sau fara Fond, aceste reforme trebuie facute, mai devreme sau mai tarziu economia se blocheaza. Nu cred ca Fondul sau Comisia Europeana impun ceva. Nu sunt stapanii zarilor carora le acorda consultanta. Expertii acestor institutii propun acele reforme care sunt necesare spre binele unei economii si, in final, al unei zari", spune reprezentantul Romaniei la FMI.
El a explicat ca rolul FMI este de a vedea daca politicile dintr-o tara sau din alta sunt corecte pentru a preveni aparitia derapajelor. Ceea ce multiplica dramele individuale, adica oamenii raman fara bani, creste somajul si sunt din ce in ce mai putine locuri de munca.
Tanasescu dezvaluie ca FMI ne-a avertizat si in trecut, desi fara acord, ca risipim banii: "Prin 2006, 2007 si 2008, fara sa fi avut vreun acord, Fondul ne facea aceleasi recomandari pe care le auzim si astazi: cheltuiti prea mult, cheltuiti foarte dezarticulat, cheltuiti banii astia putini pe fleacuri".
Despre Ordonanta 50, Tanasescu este de parere ca ea nu ar trebui aplicata retroactiv, deoarece bancile ar avea pierderi de aproape un miliard de euro, bani care ar putea fi folositi pentru creditare ceea ce ar aduce crestere economica.