Businessday.ro il citeaza pe Cristian Orgonas, care publica o analiza economica pe blogul sau.
In ultimele luni au aparut tot mai multe semne ca economia mondiala isi revine din cea mai grava criza din ultimii 80 de ani, insa sustenabilitatea acestei reveniri este pusa la indoiala de cresterea datoriilor si mentinerii unor deficite bugetare uriase. Sa analizam pe scurt situatia economica a principalilor poli de putere: SUA, China si Europa. La sfarsit, cateva vorbe si despre Romania.

SUA

In ce priveste mersul economiei SUA, sunt cateva vesti bune, si cateva mai putin bune. Dintre vestile bune merita mentionate urmatoarele:
- daca pornim de la ideea ca economia americana are o revenire in W, punctul de minim al revenirii a fost atins in T2.10, cand PIB-ul a crescut cu un procent anualizat de 1,7%, dupa o crestere de 5,7% in T4.09. In trimestrul care tocmai s-a incheiat, economia a crescut cu 2%, iar prognozele pentru ultimul trimestru din 2010 india o crestere de cel putin 2,5%;
- companiile americane au raportat in general profituri extrem de bune in T3, valoarea acestora situandu-se la noi maxima istorice;
- consumatorul american revine in magazine, retailerii americani prognozand pentru sarbatorile de iarna cel mai bun sezon din ultimii 4 ani;
- un sondaj recent arata ca tot mai multe companii intentioneaza sa isi majoreze investitiile, asta in conditiile in care companiile din SUA detin o suma uriasa sub forma de cash;

Dintre vestile proaste:

- cresterea economiei SUA nu va determina o scadere semnificativa a ratei somajului in urmatoarele trimestre, ceea ce inseamna ca nici consumul populatiei nu va creste semnificativ. Cum Fed nu mai poate stimula economia prin reducerea dobanzii de referinta aflata deja aproape de zero, a fost anuntata o noua runda de achizitionare a unor titluri de stat in valoare de $600 mld, masura prin care Fed doreste sa scada costurile de finantare ale companiilor. Vom vedea cu ce efecte.
- pretul unor produse (metale pretioase, cereale, petrol etc.) a crescut foarte mult in ultima vreme, evolutie care arata teama investitorilor de "cash", acestia investind sume tot mai mari in active pe care le considera mai sigure. In acelasi timp insa, "joaca" pe futures poate determina un formarea unui bubble urias, care la un moment dat se va sparge. Cand se va sparge? Atunci cand economia va da semne ca revenirea este una sustenabila, iar presiunile pe monede (pe dolar in special) se vor atenua.

China

China a inregistrat o crestere economica de 9,6% in T3, cifra in scadere fata de trimestrele anterioare, insa aceasta evolutie vine ca urmare a eforturilor facute de oficialii chinezi in sensul calmarii ritmului de crestere, care ajunsese la 11,9% in T1.10.
Despre razboiul monedelor dintre China si SUA am scris aici. Practic, americanii nu mai pot suporta deficitul comercial urias pe care il au in relatia cu China si le cer chinezilor sa isi aprecieze moneda, masura pe care acestia refuza sa o ia pe motiv ca foarte multi dintre exportatorii chinezi vor da faliment.
In luna ianuarie, presedintele Chinei va efectua o vizita la Washington, iar o rezolvare pe cale amiabila a acestei situatii este extrem de probabila in conditiile in care un razboi comercial nu va aduce beneficii nimanui. Probabil vom vedea cum China isi reia achizitiile de bonduri emise de trezoreria SUA, returnand astfel americanilor sub forma de imprumut o parte din excedentul comercial.

Europa

Dupa ce in primavara, problemele Greciei i-au facut pe unii sa spuna ca euro nu mai are niciun viitor si ca dolarul va ajunge in scurt timp la paritate cu moneda europeana, acum investitorii si-au gasit o noua jucarie: Irlanda, tara a carei economie este cu o treime mai mica decat cea a Greciei, insa, cu toate acestea, un posibil default este vazut drept un nou motiv de ingrijorare in ce priveste stabilitatea zonei euro.
In ultimele luni, atat Grecia cat si Spania (doua dintre tarile cu probleme) au reusit sa faca progrese in sensul reducerii deficitului bugetar, astfel incat toata atentia se indreapta acum spre Irlanda. In principiu, aceasta tara nu are problemele Greciei pentru ca nu are nevoie de bani acum, insa are mari probleme cu sistemul bancar, a carui salvare de la faliment poate costa 50 de miliarde de euro si poate duce deficitul bugetar la peste 30% din PIB (!).
Daca discutam despre economia Uniunii Europene, aceasta a crescut in T3 cu 2,1%, impinsa inainte mai ales de Germania, tara a carei economie a crescut cu un ritm anual de 3,9% in ultimele doua trimestre, ritm evident nesustenabil pe termen lung.
Pentru 2011, prognozele de crestere pentru Germania sunt de 2%, iar pentru zona euro de 1,7%. In urmatoarele trimestre reducerea deficitelor bugetare va ramane cea mai mare provocare pentru tarile membre UE, insa cel putin pentru moment, isteria din primavara legata de "criza datoriilor" pare sa fi fost depasita.

Romania

In ce priveste mersul economiei romanesti, desi in ultima vreme au aparut cateva semne incurajatoare, este evident faptul ca ne indreptam catre nicaieri:
- industria creste, insa aceasta crestere nu se datoreaza unor masuri inteligente luate de guvern, ci faptului ca cererea la export a crescut semnificativ;
- somajul scade, insa aceasta scadere nu are loc pe fondul cresterii numarului de locuri de munca fiscalizate, ci faptului ca tot mai multe companii angajeaza personal la negru;
- dupa lupte seculare, deficitul bugetar pare a fi sub control, insa aceasta evolutie nu se datoreaza in primul rand restructurarii sectorului bugetar si/sau unei colectari mai bune, ci reducerii salariilor bugetarilor si a investitiilor;
- incepem sa atragem tot mai multi bani europeni, insa suntem departe de nivelul dincolo de care aderarea la UE devine profitabila: acum atragem in mod real 100-150 milioane de euro lunar, in conditiile in care suma ar trebui sa fie tripla.
In T3, economia romaneasca a scazut cu 0,7% fata de T2, procent sub prognozele analistilor care se asteptau la o scadere de cel putin 1,5%. In plus, luna septembrie a fost destul de buna din punctul de vedere al evolutiei economice, detalii aici.
Acestea sunt vestile bune. Vestea proasta este ca viitorul pare incert in conditiile in care partidele politice sunt acum preocupate mai mult sa isi scoata reciproc ochii, in loc sa dea dovada de un minim bun simt si sa incerce sa ajunga la un acord pentru a debloca situatia din Parlament.

Concluzie

M-am intins cam mult, astfel incat concluzia va fi scurta: economiile importante au o evolutie evident peste prognozele pesimiste pe care le-au facut unii in urma cu un an, insa sustenabilitatea acestei reveniri va depinde in mod decisiv de modul in care va fi rezolvata problema deficitelor bugetare si a datoriilor.
Desi economiile importante vor fi pe crestre si in trimestrele viitoare, va mai trece cel putin 1-1,5 ani pana cand lucrurile vor reintra cat de cat in normal. Abia atunci vom putea discuta despre iesirea din criza.