Sumele pe care mediul de afaceri le-a declarat la Fiscul doljean in luna septembrie sunt in scadere cu 13% fata de septembrie 2009, respectiv cu 2,33% mai putin decat in august 2010, ceea ce inseamna ca firmele din judet au avut mai putini salariati (deci au platit contributii mai mici) si ca activitatea economica a fost la nivel mai mic. Incasarile efective au fost mai mari datorita executarilor silite.

Daca analizam nivelul afacerilor declarate de firme catre bugetul de stat, cat impozit pe profit au de plata, ce TVA depun in vistieria statului si ce contributii achita pentru angajati, putem sa ne facem o idee despre mersul economiei. Daca aceste sume declarate sunt mai mari decat in trecut inseamna ca activitatea economica s-a revigorat, dar daca sunt mai mici inseamna ca economia a mers si mai prost decat pana acum. In aceasta a doua situatie se gaseste Doljul, dupa ce s-au analizat sumele declarate de operatorii economici din judet in luna septembrie (sume aferente lunii august) la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Potrivit institutiei, in septembrie 2010, mediul economic a declarat la Fisc sume mai mici cu 13% decat in luna similara din 2009 si cu 2,33% mai mici decat in august 2010. In cifre absolute, in septembrie 2010 s-au declarat catre bugetul consolidat al statului 121,5 milioane de lei, pe cand in septembrie 2009 se declarasera sume de 137,5 milioane de lei. Pana si in august 2010 a fost mai mult - 124,4 milioane de lei. Nu sunt luate in calcul impozitele si contributiile platite de marii contribuabili, pentru ca acestia isi achita obligatiile bugetare direct la ANAF, si nu la Finantele doljene. S-au declarat sume mai mici atat la impozitul pe profit, cat si la TVA, ceea ce arata ca volumul afacerilor a scazut in perioada analizata. De exemplu, catre bugetul de stat operatorii economici din judet au declarat in septembrie 2010 doar 63 de milioane de lei, mai putin decat in august - 64,6 milioane de lei si mult mai mici decat in septembrie 2009 - 70,3 milioane de lei. Nici sumele declarate de firme catre bugetul asigurarilor sociale (pensii), sanatate si somaj nu au fost multumitoare in septembrie, la toate aceste contributii declarandu-se mai putini bani decat in lunile similare analizate. Cauzele pentru care au fost inregistrate obligatii de plata mai mici catre bugetul consolidat sunt multiple. "Sumele declarate sunt mai mici in septembrie din urmatoarele motive: reducerea impozitului pe salarii si a contributiilor din cauza disponibilizarilor fie din sectorul privat, fie din sectorul de stat, reducerea salariilor la institutiile bugetare, care a creat contributii mai mici de plata catre stat, dar si din cauza activitatii economice reduse a unor firme, pentru ca, de fapt, sumele declarate la septembrie sunt pentru activitatea din luna august, activitate care a fost diminuata, pentru ca, pe de o parte, a fost perioada de concedii, iar pe de alta, ca urmare a efectelor crizei economice", a spus directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.

Incasarile au crescut, dar din executari silite

Daca sumele declarate de firme la Fisc au fost mai mici, incasarile efective au fost mai mari luna trecuta (141,21 milioane de lei) decat in septembrie 2009 (133,55 milioane de lei). Luna trecuta s-au incasat mai multi bani la Dolj si fata de august, cand au intrat in vistieria statului 125,32 milioane de lei. Nu ar fi fost agentii economici dornici sa dea bani la stat, dar au fost executati silit de Fisc. "Au crescut incasarile cu 5,97% fata de septembrie anul trecut datorita recuperarii unor sume mai mari de la contribuabili mijlocii care au pondere in arieratele recuperabile ale Doljului. De exemplu, de la SNCFR s-au recuperat cinci milioane de lei", a precizat directorul adjunct Antonescu. Arieratele recuperabile au scazut la 335 de milioane de lei la 30 septembrie, fata de 350 de milioane de lei la finalul anului trecut.

In octombrie, economia "la vedere" nu da semne de revenire

Desi in octombrie se astepta o revigorare a activitatii economice, cifrele au aratat ca a fost si mai rau decat in lunile anterioare din aceeasi categorie, adica luni de trimestru. Incasarile in octombrie, pana pe data de 20, au inregistrat o scadere covarsitoare fata de luna similara de trimestru, iulie, luni in care platesc impozitele toti agentii economici. Platesc lunar doar cei care au avut anul anterior o cifra de afaceri de peste 100.000 de euro. Firmele care au avut afaceri sub aceasta suma achita impozitele trimestrial, in aprilie, iulie, octombrie si in ianuarie anul viitor - pentru trimestrul patru al acestui an. Revenind la analiza noastra, pana pe 20 octombrie se incasasera la bugetul consolidat al statului 44,4 milioane de lei, inclusiv accize si taxe vamale, pe cand la aceeasi data din luna iulie (luna de trimestru) se incasasera 56 de milioane de lei. Sefii Fiscului doljean isi pastreaza optimismul ca economia isi revine, precizand chiar ca si pe octombrie incasarile totale vor fi mai bune, intrucat "cei mai multi agenti economici platesc pe ultima suta de metri. Speram ca pe 22 si 25 octombrie sa vina cei mai multi bani". Aceste cifre reflecta economia "la vedere". Nimeni nu poate spune cu exactitate la ce nivel este economia subterana. Astfel ca scaderea activitatii economice a Doljului este doar in acte, la suprafata, dar, in realitate, banii circula pe canale "subterane" si in buzunarele diverselor persoane.
Au scazut incasarile din TVA
Inca o dovada ca economia la vedere s-a contractat este si faptul ca incasarile din TVA s-au diminuat in septembrie fata de august. Potrivit datelor furnizate de DGFP Dolj, in septembrie, firmele au platit la stat 28,8 milioane de lei, pe cand in august se achitasera 29,2 milioane de lei.