Sorin Rosca Stanescu semnaleaza pe www.sroscas.ro un nou jaf national. Victime 800 de mii de familii.
Ieri, in urma primirii unei simple instiintari de la o societate de asigurari, am descoperit faptul ca si eu voi fi victima unei colosale escrocherii, pusa la cale chiar de catre statul roman. Voi explica cum sunt fraudate, in baza unor acte normative intentionat confuze, 800 de mii de familii.
Acestea sunt viitoarele victime ale Guvernului. Primul beneficiar al escrocheriei este statul. Ceilalti beneficiari sunt societatile de asigurari. Care sunt particulare. Iata pe scurt in ce consta si cum functioneaza "ingineria".
Aratandu-se grijuliu fata de bietii romani, care devin atat de des, in ultima vreme, victime ale inundatiilor, Guvernul, sustinut in forta si la acest capitol de Presedintele Traian Basescu, a instituit obligatia tuturor proprietarilor de locuinte de a-si face asigurari. Desigur, primul protejat este statul care, la viitoarele inundatii, nu va mai ajuta victimele, invocand faptul ca ele au fost asigurate. Dar, in linii mari, putem spune ca pana aici totul este in ordine. Cu atat mai mult cu cat suma pe care o familie trebuie sa o plateasca pentru a se asigura este suportabila chiar si pentru o familie saraca. Este vorba doar de 20 de euro. In realitate, insa, modul in care a fost construit mecanismul, prin care legea se aplica, este cel putin fraudulos si intra in conflict cu alte acte normative mult mai puternice. Cum ar fi, de pilda, cel care interzice cu desavarsire ca, pentru acelasi serviciu, un cetatean sa fie silit sa plateasca de doua ori. Iata cum sta povestea in realitate. Din cele 8 milioane de locuinte care exista in Romania, 10 la suta, respectiv 800 de mii, sunt asigurate. Este vorba de acele familii, 10 la suta, care au dorit sa faca acest lucru si care in continuare platesc polite de asigurare facultativ. Ei bine, si pe acestia legea ii obliga sa se mai asigure o data. Ceea ce inseamna ca, pe langa banii pe care ii scot pentru asigurarea facultativa pe care o fac din grija fata de avutul lor, ei mai trebuie sa bage o data mana in buzunar pentru a-si asigura din nou aceeasi casa. De aceasta data, in baza unei asigurari obligatorii. Prin urmare, 800 de mii de familii platesc fara rost, fiindca nu vor avea absolut niciun fel de beneficiu, cate 20 de euro. Asta inseamna in total 16 milioane de euro, impartiti intre stat si niste societati particulare de asigurari care nu-ti dau nimic in schimb.
De ce afirm ca cetateanul dublu asigurat nu primeste nimic in schimb? Pentru ca, tot in conformitate cu legea, daca esti tolomac si-ti faci mai mult de o asigurare pe un bun, nu primesti banii decat pentru una dintre asigurari. Daca, de exemplu, te-ai asigurat facultativ pentru ca, daca iti ia viitura casa, sa primesti 100 de mii de euro, vei primi tot numai 100 de mii de euro si, in plus, mai ai si o asigurare obligatorie.
Cititorul se poate intreba de ce, in aceste conditii, cetatenii nu renunta la asigurarea facultativa. Pai nu renunta dintr-un motiv foarte simplu. Si anume ca asigurarea obligatorie te ajuta sa recuperezi o suma infinit mai mica de bani. Si, dupa viitura, risti sa ramai in mare paguba. Si atunci esti obligat sa inghiti escrocheria. Si sa dai de pomana 20 de euro. Sunt 800 de mii de familii pagubite. Cand vor intelege vor merge la Curtea Constitutionala. Sau vor iesi in strada - conchide Sorin Rosca Stanescu.