Agerpres informeaza ca deputatul PSD Victor Surdu a atras atentia asupra intentiei actualului Executiv de transformare a unor terenuri si cladiri apartinand statiunilor de cercetare agricole in zone imobliliare perfecte pentru diferite dezvoltari rezidentiale.
Surdu a explicat ca proiectul legii 45/2009 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu-Sisesti (ASAS) nu a ajuns pe ordinea de zi a plenului Parlamentului, desi a fost prezentata forului legislativ inferior in urma cu un an si sapte luni, din cauza a doua scrisori, una a grupului parlamentar al UDMR si una a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
UDMR doreste sa se introduca un articol in lege prin care, daca un cetatean revendica si prezinta documente in regula cu hotarare judecatoreasca definitiva, incalcand toate prevederile legale anterioare, potrivit carora repunerea in drept a proprietarilor se face pe fostele amplasamente, poate obtine oriunde in tara acel teren. (...) Cea de-a doua scrisoare se refera (...) la o batalie intre stat si stat, o scrisoare a ANAF, care invita saptamana aceasta la Ministerul Agriculturii reprezentantii tuturor statiunilor de cercetari care au datorii la stat provenite din diferite perioade. (...) Se doreste ca ASAS sa fie de acord ca statiunile de cercetare sa treaca de la domeniul public in societati comerciale pentru a fi executate silit si pentru a fi scoase la vanzare, a spus deputatul PSD intr-o conferinta de presa.
Potrivit acestuia, in urma neadoptarii Legii 45/2009, statul roman va ramane cu o economie de 128 de miliarde de lei, care sunt prinse in bugetul de stat pentru anul acesta cu destinatie de cercetare agricola, rezolvandu-se totodata ‘interesele unora la nivel local, mai ales, de a intra in posesia terenurilor si cladirilor statiunilor de cercetare, care reprezinta zone imobiliare perfecte pentru diferite dezvoltari rezidentiale, a afirmat Victor Surdu.
El a mentionat ca, in anul 1990, ASAS avea peste 160.000 de hectare pe care se facea cercetare agricola, dar si multiplicare de seminte agricole, lucru care nu se poate face in cadrul unor societati comerciale, in 2010 ramanand cu 32.000 de hectare.