Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat ieri ca, in perioada urmatoare, masurile asiguratorii luate in cazul Rompetrol Rafinare vor ramane instituite, urmand ca la 30 septembrie, in conditiile in care statul nu-si recupereaza suma datorata, sa se treaca la executarea silita.
"In perioada urmatoare, aceste masuri asiguratorii vor ramane instituite, iar la 30 septembrie, in conditiile in care statul nu-si recupereaza suma datorata, trecem la executarea silita", a declarat, pentru NewsIn, Sorin Blejnar.
Acesta a explicat ca aceste masuri nu impiedica activitatea societatii comerciale cu nimic.
"Societatea isi poate continua nemijlocit activitatea de productie si de comercializare. Este doar o indisponibilizare temporara a unor titluri de participatie pe care le detine societatea la niste firme din cadrul grupului, unele active neimplicate direct in activitatea de productie si activitatea comerciala. Este o masura provizorie", a mai spus presedintele ANAF.
Pe ordinea de zi a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Rompetrol Rafinare, convocata pe 14 septembrie, se afla si propunerea de aprobare a gajarii tuturor actiunilor si partilor sociale detinute de societate la Rompetrol Downsream, Rom Oil, Rompetrol Petrochemicals si Rompetrol Logistics, ca parte a pachetului de garantii pentru un imprumut de la The Rompetrol Group NV.
Rompetrol trebuia sa plateasca statului roman datoria de 570 de milioane de euro in contul careia s-au emis obligatiuni in 2003, cu scadenta in 2010. Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 118 din 2003, creantele bugetare ale Rompetrol Rafinare, la 30 septembrie 2003, s-au transformat in obligatiuni. Datoriile pot fi returnate prin plata in bani sau in actiuni. 250 de milioane de dolari este dobanda aferenta obligatiunilor, platita pana la scadenta.
Grupul Rompetrol a platit, din anul 2000 pana in prezent, la bugetul de stat, 8 miliarde de dolari, din care 3,5 miliarde de dolari au fost achitate din 2007, anul preluarii pachetului majoritar de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan, si pana acum, banii constand in taxe, accize, impozite.
Grupul Rompetrol a anuntat duminica, printr-un comunicat, ca ANAF a pus sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare (RRC), precum si asupra participatiilor in filialele sale, sustinand insa ca aceasta masura este "nejustificata si abuziva".
Comunicatul a fost transmis in urma deciziei ANAF din 10 septembrie, prin care s-a instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri ale Rompetrol Rafinare.
Sechestrul este o interdictie de a instraina activele vizate. "Rompetrol nu intentioneaza, bineinteles, sa instraineze aceste active: in perioada 2007-2010, programul de investitii in Grupul Rompetrol se ridica la peste 1 miliard de dolari, pe baza finantarii a 1,8 miliarde de dolari acordate in aceeasi perioada de actionarul majoritar KazMunayGas", se arata in comunicatul companiei.
The Rompetrol Group (TRG) a facut parte din Rompetrol Holding pana in august 2007, atunci cand Dinu Patriciu a vandut 75% din actiunile TRG catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan. De asemenea, la 26 iunie 2009, Dinu Patriciu a anuntat ca a vandut kazahilor restul de 25% din actiuni. Grupul Rompetrol este detinut 100% de KazMunaiGaz.