Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a declarat ieri ca pensionarii militari care nu vor depune solicitari de recalculare a pensiei la centrele militare zonale vor fi dezavantajati, deoarece pensiile lor oricum se vor recalcula, dar doar in functie de salariul mediu brut pe economie.
"Vreau sa le spun pensionarilor militari ca evitarea depunerii unei solicitari de recalculare ii va dezavantaja, pentru ca pensia oricum se va recalcula, iar in absenta adeverintelor, recalcularea se va face fara toate acele elemente de venit, ci doar in functie de salariul mediu brut pe economie", a spus ministrul apararii, in cadrul unei conferinte de presa.
Practic, pensionarii militari care nu vor depune aceste solicitari nu vor beneficia de sporurile si veniturile introduse in calculul pensiei. "Vor primi la pensie mai putini bani decat merita, pentru ca la acest calcul nu se vor lua in considerare toate acele sporuri pe care am reusit sa le introducem in noul sistem de calcul", a declarat Gabriel Oprea.
De asemenea, Oprea a amintit ca, in prezent, mii de specialisti din Ministerul Apararii sunt implicati in procesul de recalculare a pensiilor militarilor. "Am luat masuri exceptionale pentru ca procesul obtinerii adeverintelor de venit de catre pensionari sa fie simplificat. Am suplimentat personalul care lucreaza in acest proces cu peste 1.000 de specialisti", a mai afirmat Oprea, care a subliniat ca pensionarii nu vor fi purtati pe drumuri, ci doar vor completa un formular.
Ministrul Apararii a semnat pe 23 august un ordin prin care se simplifica procedurile in cazul recalcularii pensiilor militare, astfel incat cadrele in rezerva vor putea obtine adeverintele de venit direct de la centrele militare de care apartin, fara sa mai mearga pe la fiecare unitate militara unde au lucrat.
Potrivit acestui ordin, procesul de eliberare a adeverintelor de venit se va desfasura prin centrele militare zonale/judetene/de sector, fapt care vine in sprijinul pensionarilor militari, astfel incat sa nu fie necesar ca acestia sa se adreseze, pentru obtinerea adeverintelor, fiecareia dintre unitatile militare unde au lucrat, sustine MApN.