Intr-un an in care multi dintre absolventii Universitatii "Spiru Haret" sunt obligati sa repete examenul de licenta, exista si situatii in care diplomele obtinute la aceasta institutie permit ocuparea unor functii importante. Un astfel de caz este cel al sefului de serviciu de la Oficiul Judetean de Renta Viagera (OJRV), Ionel Oniciuc, proaspat absolvent de studii aprofundate la universitatea mentionata, si care este platit lunar acum cu 4.000 de lei net.
Fostul primar al comunei Vlasinesti, care se ocupa si de administrarea domeniilor statului, recunoaste ca a obtinut functia si datorita faptului ca este membru PD-L. "Am absolvit Facultatea de Marketing cu sapte si luna trecuta masterul in administratie si studii europene cu 10. Nici nu stiu daca postul meu cere studii superioare. Cert este ca eu le-am facut pentru ca asa am simtit. Nu pot sa spun ca nu sunt sustinut politic, dar numai intr-o anumita masura. Este si normal ca puterea sa aiba oameni cu aceleasi principii", a declarat Ionel Oniciuc.
Legislatia in vigoare prevede totusi ca pentru un asemenea post este necesara absolvirea unei institutii de invatamant superior acreditata. Cu un mandat pe perioada determinata de doi ani, reprezentantul Agentiei Domeniului Statului in teritoriu spune ca la concursul de angajare nu i s-au cerut cunostinte in domeniu si nici experienta, fiind un candidat din exterior, insa a contat munca sa din mandatul de primar.
Ionel Oniciuc a mai explicat ca este incadrat ca personal contractual, neaplicandu-i-se Legea salarizarii unice, care prevede un venit minim pentru debutanti. Mai mult decat atat, fostul primar sustine ca a absolvit tot din pasiune si modulul pedagogic, iar eventualii sai contestatari ar trebui sa stie ca specializarile pe care le-a facut sunt acreditate si chiar daca ar fi fost sa repete studiile nu si-ar fi pierdut functia. "Nu era vina mea daca repetam, ci a statului. Eu nu am obligatia sa verific acreditarea, eu am vazut ca functioneaza si atat", sustine seful de serviciu.

Atributiile vor fi reduse de anul viitor

Ionel Oniciuc doreste sa revina in fruntea Primariei pentru a continua proiectele incepute pana in anul 2008. De anul viitor biroul pe care il conduce va pierde din atributii, activitatea de renta viagera urmand a trece in atributia Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura.
Informat despre aceasta situatie, prefectul Cristian Roman a precizat ca seful de serviciu a fost incadrat legal. Cat priveste sprijinul politic, reprezentantul Guvernului in teritoriu a mentionat ca este nevoie mai mult decat atat pentru a ocupa o asemenea functie. "In principiu vorbind, trebuie sa detina si calitati manageriale, nu este de ajuns sa fie doar sustinut politic", a declarat Cristian Roman.